Melyik a jó C-vitamin?
Nagyon tömören fogalmazva: a természetes és lassan felszívódó.
A C-vitamint nyugodtan nevezhetjük testünk őrének. Nemcsak megerősíti az immunrendszert a vírusok és baktériumok elleni harchoz, de maga is pusztítja a kórokozókat. Kiemelkedően hatékony antioxidáns, fontos szerepet játszik a számtalan súlyos betegséget okozó szabadgyökök pusztításában. Szervezetünk nem képes C-vitamint előállítani, ezért jelenlétéről külön gondoskodni kell.
Felnőtteknek a napi ajánlott mennyiség 90 mg, ami betegség esetén, vagy megelőzés céljából kúraszerűen többszörösére emelhető. Nagy baj, hogy ez a vitamin a vizelettel távozik is a testünkből, ezért folyamatos pótlásra szorul. Nyilván sokak ideje, energiája nem terjed odáig, hogy táblázatokat böngészve, narancsot facsarva töltsék a napjaikat, a nagy dózisok beviteléről nem is beszélve.
Számukra előnyösek a C-vitamin kapszulák, tabletták, porok stb, a kínálat végeláthatatlan. Épp ezért fontos kérdés, hogy melyik éri meg?
Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a vitamin szervezetünkön ne csak "átszaladjon", hanem a lehető legnagyobb mértékben felszívódjon, hasznosuljon. Ehhez az kell, hogy a C-vitamin természetes formában maradjon meg, vagyis csipkebogyó, homoktövis, acerola stb. kivonatából készüljön. A leghatékonyabbak azok, amelyek semmiféle adalékanyagot nem tartalmaznak, hanem egyedül fermentált, természetes összetevőket.
A mesterséges C-vitamin készítmények hatékonyságát lehet növelni azzal, hogy ezeket a tablettákat, kapszulákat természetes C-vitamint tartalmazó közeggel együtt fogyasztjuk, pl: gyümölccsel, citromból készített limonádéval stb.
A vízben oldódó C-vitaminból szervezetünk felhasználja a szükséges mennyiséget, majd a felesleget gyorsan üríti. Ezért lényeges szempont, hogy lassan felszívódó C-vitamin készítményt válasszunk, ami gyakorlatilag adagolja a szükséges mennyiséget.