Melyik a jó C-vitamin?
A fertőzésekkel szembeni védelem egyik legkiválóbb eszköze a C-vitamin, ám az étrend-kiegészítők óriási választékában nehéz eligazodni. „Rossz” C-vitamin nincs, azt kell észben tartani, hogy ez a vitamin gyorsan ürül a szervezetből – akár még mielőtt hasznosulna.
A hűvös, változékony idő, a napon belüli nagy hőingás a náthás megbetegedések melegágya, és azt se feledjük, tart még az influenza. Érdemes ilyenkor nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre, ami a gyakori kézmosáson, réteges öltözködésen túl elsősorban az immunrendszer megtámogatását jelenti. Ha pedig immunerősítés, akkor legtöbbünknek – teljesen jogosan – a C-vitamin ugrik be.
Nincs rossz C-vitamin
Erős antioxidáns, nagyban segíti az immunrendszer működését és hatékonyságát, emellett közvetlenül is képes elpusztítani egyes vírusokat és baktériumokat, sikerrel enyhíti a nátha, influenza tüneteit. A kérdés csak az, hogy az óriási kínálatból milyen típusú készítményt válasszunk.
„Rossz C-vitamin” nincs. Az ajánlások szerint egy egészséges, felnőtt ember számára 100 mg az ajánlott napi mennyiség, de például a megelőzés érdekében, kúraszerűen ennek a mennyiségnek a többszörösét, akár ezer milligrammot is fogyaszthatunk. A baj csak az, hogy vízben oldódó vegyület lévén, ami C-vitamin aktuálisan nem szívódik fel, az a vizelettel távozik a szervezetből.
Nyújtott felszívódás és természetes forrás
Az egyik megoldás tehát a nap során sokszor kevesebb, de választhatjuk a nyújtott hatású készítményeket is. Ezek a táplálékkiegészítők nagy dózisú vitamint tartalmaznak, amely a szervezetben nyolc-tizenkét óra alatt oldódik ki. Ugyanúgy az egyenletes eloszlást és felszívódást szolgálják a kétfázisú C-vitaminok is: a külső rész azonnal hasznosul, míg a belső rész bevonata később oldódik.
A harmadik kategória a természetes forrásból – például csipkebogyó, acerola, citrusfélék –származó, kíméletes eljárással, a természetes közeg megőrzésével készült termékek jelentik az igazi megoldást. Az élő szervezetekben megtalálható kísérőanyagokkal együtt bejuttatott C-vitamint szervezetünk lényegesen nagyobb arányban képes hasznosítani.