Melyik a jó halolaj? Segítünk!
Nincs egyedül, ha nem tud kiigazodni a ránk zúdított számtalan, halolajat tartalmazó termék között. Íme, egy egyszerű módszer, hogy valóban a minőséget választhassa.
A halolajkapszulák "régi jó barátaink", hiszen kiváló forrásai az egészségünk szempontjából alapvető fontossággal bíró Omega-3 zsírsavnak. Korábban a zsírok vitaminjának neveztük, ide kattintva meggyőződhet róla, hogy nem túloztunk.
Hatástalan, káros termékek
A halolajok választéka mára szinte áttekinthetetlen, de legalábbis ember legyen a talpán, aki eligazodik a termékek útvesztőjében. Ez persze nemcsak ár és megjelenésbeli, de minőségi különbségeket is jelent. Egyesek oly mértékben tartalmaztak oxidációs melléktermékeket, hogy a Marburgi Egyetem vizsgálata után a hatóságok kivonták a forgalomból. Mások igencsak szerény mértékben tartalmazták a halolaj valós hatóanyagát adó EPA és DHA telítetlen zsírsavat. És így tovább...
Az átlag fogyasztótól nem várható el olyan mélységű szakmai tudás, hogy a csomagoláson megjelölt értékek alapján minőségi sorrendet állítson fel. Ezért volt szükség egy általános minősítési rendszer, az úgynevezett International Fish Oil Standard bevezetésére. Ennek során öt kritérium alapján vizsgálják meg a termékeket, és ha valamelyiknek megfelel, kap egy csillagot. Értelemszerűen öt csillag jelenti a legmagasabb minőséget, így a vásárlónak nincs más dolga, mint megszámolni adott terméknek adott csillagokat. A lényeg pedig, hogy mindezt ide kattintva teheti meg.
Öt csillag
Vásárlóként lényegében elég is ennyi, de nézzük, mit jelentenek azok a csillagok? Ha a termék minden CRN- és WHO-kategóriának megfelel, megkapja az első csillagot. A CRN (Council for Responsible Nutrition) egy nemzetközi szervezet, Felelős Táplálkozási Tanács, a WHO (World Health Organization) pedig az egészségügyi világszervezet. A második csillag jelöli, ha a termék EPA- és DHA-koncentrációja legalább 60 százalék.
A harmadik csillag, ha a halolajban az oxidáció foka alacsonyabb, mint a CRN-tesztek 75 százaléka. A negyedik csillag, ha a termék a CRN PCB-szintjének kevesebb mint 50 százalékát tartalmazza. A PCB-k, vagy poliklórozott bifenilek rákkeltő hatásúnak tartott kémiai vegyületek. Az ötödik csillag, ha a termék furán- és dioxinszintje nem éri el a WHO által megszabott határérték felét.