Mi az a jó koleszterin?

Mindenki ismeri a jó koleszterin és rossz koleszterin kifejezést, de vajon mitől jó a jó és rossz a rossz? És hogyan növelhetjük a „védő koleszterin” szintjét?

A koleszterin az emberi szervezet számára elengedhetetlen, zsírszerű vegyület, nagyobbik része a májban képződik, kisebb hányadát a táplálékkal vesszük magunkhoz. Élettani szerepe nagyon fontos, a teljesség igénye nélkül részt vesz a sejtmembránok felépítésében, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, és az epesavak egyik alkotója.

A koleszterin tehát létszükséglet, a hangsúly viszont az arányokon van. Két fajtáját különböztetjük meg, az LDL a köznyelvben a „rossz” koleszterin, és a HDL, a „jó” koleszterin. Ha a helytelen életmód következtében megnő az LDL szintje, azt a szervezet már nem képes lebontani, így az artériák falain rakódik le (nevezhetjük lerakódó koleszterinnek is), ami komoly, akár életveszélyes állapotokhoz vezethet, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A HDL (az úgynevezett védő koleszterin) viszont képes az érfalakra már lerakódott LDL-t visszaszállítani a májba, ahol az lebomlik. Alacsony értéke tehát hajlamosít az érelmeszesedésre, és az ebből adódó betegségekre, normál esetben a testünkben található koleszterin 20-30 százaléka HDL. Arányát növelik többek között:

  • magas antioxidáns-tartalmú zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása;
  • B3-vitamin;
  • többszörösen telítetlen zsírsavak;
  • magas rosttartalmú ételek;
  • szója;
  • optimális testsúly és rendszeres testmozgás.

Az NNK tájékoztató oldala, az Egészségvonal szerint amennyiben az életmódbeli változtatások nem vezetnek a koleszterinszint csökkenéséhez, az orvos gyógyszert írhat fel. A koleszterinszint normalizálódása azonban nem indokolja az életmódváltás vagy a gyógyszerszedés felfüggesztését, a normál koleszterinszintet lehetőleg élethosszig fenn kell tartani.