Mi legyen a reggeli cukorbetegként?

Cukorbetegként nem mindegy, hogy az ember mit és mikor eszik, az étrend összeállítása sokszor nehézkes. A reggeliben segítünk.

A cukorbetegség – legyen az bármely típus – szigorú étrendet igényel. Mivel nem mindegy, hogy a beteg mit, mikor és mivel eszik, ezért sokszor komoly fejtörést okoz egy olyan diéta kialakítása, mely finom, változatos és nem mellesleg kordában tartja a vércukorszintet. Csikai Claudia, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondja el, milyen a vajon milyen egy jó diabetes-barát reggeli.

Reggelizzen, mint egy király, vagy mégsem?

A nap folyamán az emberek inzulinérzékenysége változik. Ezt igen fontos figyelembe venni az étrend kialakításánál, pontosabban a tekintetben, hogy mikor, milyen felszívódású ételeket fogyasztunk. Reggel az inzulinérzékenység igen rossz, így kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Ezt követően az inzulinérzékenység fokozódik, és a déli-délutáni órákban a legjobb. Ezért ekkor már megengedhetőek a gyorsan felszívódó szénhidrátok is (természetesen a kcal, zsír és ch mennyiséggel számolva). Késő délután, este ismét romlik, így ekkor újra csakis a lassú felszívódású ételekhez nyúljunk.

Azt mondják, a reggeli a legfontosabb étkezés, hiszen, ha ezzel indítjuk a napot, felébreszti az anyagcserét és kihat a nap többi étkezésére is. Amennyiben jól választjuk meg a reggelinket, úgy sokkal kisebb eséllyel nyúlunk napközben nassolnivalókhoz, valamint kevesebbet is fogyasztunk a többi étkezéseknél, később is éhezünk meg.

Cukorbetegség esetén azonban ügyelni kell, mit is eszünk reggelire: mivel csakis lassú felszívódású ételeket lehet ekkor fogyasztani, ezért a legjobb, ha valamilyen teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset veszünk magunkhoz fehérjével. A legideálisabb alapanyagok reggelire:

  • teljes kiőrlésű kenyér;
  • zöldségek;
  • jó minőségű felvágottak (érdemes vigyázni az adalékanyagokkal, sóval, szójával);
  • kefír, joghurt;
  • zabpehely (vannak, akik érzékenyebben reagálnak rá, így ki kell tapasztalni);
  • tojás;
  • sajt.

Óvatosan a tejjel

A tejet magas laktóztartalma miatt ekkor kerüljük. Ha nagyon nem tudunk meglenni nélküle – például kávéhoz –, abban az esetben választhatunk valamilyen alternatív tejet. Ekkor viszont ügyeljünk arra, hogy az cukormentes és lehetőleg alacsony zsírtartalmú legyen. Ha mindenképp valamilyen tejterméket szeretne, olykor kis cukormentes joghurtot vagy kefírt elfogyaszthat.

Fontos, hogy ne felejtse el számolni a szénhidrátokat (reggelire általában 30g CH-tal kell számolni). Ez természetesen személyenként változhat, hiszen, hogy kinek mennyi szénhidrát engedélyezett, azt befolyásolja az illető BMI-je, vércukor értéke is.