Miért fontos a B6-vitamin?
Ez a vitamin számtalan fontos élettani folyamatunk aktív segítője, hiányának jele lehet például a gyengeség, levertség, fáradtság, emésztési és menstruációs panaszok.
A vitamin kifejezés a latin vita, azaz élet szóból származik, és arra utal, hogy ezek a vegyületek létfontosságúak, ám szervezetünk nem képes előállítani, így táplálkozásunkkal kell bevinni belőlük a megfelelő mennyiséget. A C- és a D-vitamin szinte folyamatosan jelen van a köztudatban, ám mostanában egyre többet hallani a B6-vitaminról. Vajon mit tud ez a kevésbé közismert anyag?
Vízben oldódó vitaminról van szó, találkozhatunk vele piridoxinként is, napi ajánlott mennyisége nőknek 1,2, férfiaknak 1,7 milligramm, idősebb korban, illetve várandósság, szoptatás idején e mennyiségnél valamivel több. Rendkívül szerteágazó módon vesz részt élettani folyamatainkban, a B6-vitaminra szükség van a sejtosztódáshoz, a fehérjeháztartás fenntartásához, az idegrendszer egészségéhez, bizonyos enzimek és tápanyagok hasznosításához éppúgy, mint az emésztéshez, a normál izomműködéshez vagy a vörösvérsejtek felépítéséhez.
Számos tünet utalhat a B6-vitamin hiányára, többek között:
- hajhullás, bőrproblémák;
- ideggyulladás;
- gyengeség, levertség, fáradtság;
- legyengült immunrendszer;
- gyomor- és bélrendszeri panaszok;
- menstruációs panaszok.
A hosszabban tartó hiányállapot komolyabb tünetekkel is járhat, ám kiegyensúlyozott, változatos étrenddel ettől nem igazán kell tartani, illetve rendelkezésre állnak a különböző étrend-kiegészítők is. B6-vitaminban gazdag étel például a marha- és csirkehús, a tonhal, a tőkehal, a növények közül a burgonya, a napraforgómag, a spenót és a gabonafélék.