Miért fontos a B6-vitamin?

Ez a vitamin számtalan fontos élettani folyamatunk aktív segítője, hiányának jele lehet például a gyengeség, levertség, fáradtság, emésztési és menstruációs panaszok.

A vitamin kifejezés a latin vita, azaz élet szóból származik, és arra utal, hogy ezek a vegyületek létfontosságúak, ám szervezetünk nem képes előállítani, így táplálkozásunkkal kell bevinni belőlük a megfelelő mennyiséget. A C- és a D-vitamin szinte folyamatosan jelen van a köztudatban, ám mostanában egyre többet hallani a B6-vitaminról. Vajon mit tud ez a kevésbé közismert anyag?

Vízben oldódó vitaminról van szó, találkozhatunk vele piridoxinként is, napi ajánlott mennyisége nőknek 1,2, férfiaknak 1,7 milligramm, idősebb korban, illetve várandósság, szoptatás idején e mennyiségnél valamivel több. Rendkívül szerteágazó módon vesz részt élettani folyamatainkban, a B6-vitaminra szükség van a sejtosztódáshoz, a fehérjeháztartás fenntartásához, az idegrendszer egészségéhez, bizonyos enzimek és tápanyagok hasznosításához éppúgy, mint az emésztéshez, a normál izomműködéshez vagy a vörösvérsejtek felépítéséhez.

Számos tünet utalhat a B6-vitamin hiányára, többek között:

  • hajhullás, bőrproblémák;
  • ideggyulladás;
  • gyengeség, levertség, fáradtság;
  • legyengült immunrendszer;
  • gyomor- és bélrendszeri panaszok;
  • menstruációs panaszok.

A hosszabban tartó hiányállapot komolyabb tünetekkel is járhat, ám kiegyensúlyozott, változatos étrenddel ettől nem igazán kell tartani, illetve rendelkezésre állnak a különböző étrend-kiegészítők is. B6-vitaminban gazdag étel például a marha- és csirkehús, a tonhal, a tőkehal, a növények közül a burgonya, a napraforgómag, a spenót és a gabonafélék.