Miért okoz kárt a sok só?

A só létfontosságú tápanyag, a túl sok mégis káros. Vajon miért? Mit okoz a „túl sok” só a szervezetünkben?

A só, az „egyszerű” nátrium-klorid alapvető fontosságú a földi élet, így az emberi szervezet számára is. A teljesség igénye nélkül fontos szerepe van a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, de az ideg- és izomműködés területén is. Ennek ellenére ma már szinte közhelynek számít, hogy az egyszerű konyhasó vagy más néven asztali só káros, igyekezzünk belőle minél kevesebbet fogyasztani.

A lényeg persze itt is az arányokon van, ökölszabály szerint egy felnőtt számára napi 3-5 grammnyi az ajánlott mennyiség, ezt túllépve már valóban károsíthatja a szív- és érrendszert. A sóban található nátrium ugyanis megköti a vizet, ami problémákat okoz:

  • ödémákat okozhat szerte a testben;
  • megnő a vér térfogata, ami emeli a vérnyomást.

A vérnyomás növekedése nem kívánt megterhelést jelent a vénáknak, a faluk megvastagszik, sérülések, vérrögök keletkezhetnek a belső felszínükön. A vége pedig a jól ismert szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a stroke és a szívinfarktus. A túlzott mértékű sófogyasztás emellett károsítja a vesék működését, a vizelet kiválasztás zavart szenved, és különböző vesebetegségeket idézhet elő.