Miért tör ránk a kajakóma?

Nagy evés után sokakra gyengének, fáradtnak érzik magukat, a legjobb lenne ilyenkor szundítani egyet. Miért alakul ki ez az érzés, amit a köznyelv kajakómának nevez?

Az egyik magyarázat szerint a kiadós ebéd, vacsora után a test „megpihen”, vagyis az emésztőszervekbe koncentrálódik a vér- és oxigénellátás, és ez okozza a fáradtságot. Magyarán természetes folyamat eredménye is lehet, de nem csak a mennyiség számít.

A szénhidrátokban gazdag élelmiszerek ugyanis magas glikémiás indexszel rendelkeznek, gyorsan megemelik a vércukor szintjét, és beindul az inzulin termelődése. Ezzel a glukóz felszívódik a véráramból, de az így kialakuló vércukorszint-ingadozás álmosságot, fejfájást idézhet elő. Az inzulin emellett hozzájárul a szerotonin felszabadulásához az agyban, ami ugyancsak álmosságérzetet idéz elő. Kis odafigyeléssel a kajakóma megelőzhető, csökkenthető:

  • figyeljünk oda a mennyiségre, és főleg a szénhidrátok arányára;
  • ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrenddel biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő tápanyagokat;
  • evés után ne engedjük el magunkat, sétáljunk egyet, mozogjunk, vagyis végezzünk mérsékelt aktivitást.

Sokat segíthet a napi ötszöri étkezés is, ahol a bőséges reggeli után az ebédet és a vacsorát kevés, de tápláló tízórai és uzsonna előzze meg. Ezzel elkerülhetjük a mardosó éhséget és a túlevést a főétkezéseken.