Mikor és hogyan szedjünk vitaminokat?

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványianyag (makro- és nyomelem) szintre van szükség. Hogyan, mikor és milyen vitaminokat szedjünk?

Vitaminokból csak kis mennyiségre van szükség, mégis nélkülözhetetlenek a test egészséges működéséhez. Előállításukra szervezetünk jellemzően nem képes, ezért ha nem áll belőle rendelkezésre elegendő mennyiség, az betegséghez, sőt akár halálhoz is vezethet. Egyes ételek régóta ismert betegségmegelőző hatását csak a 20. század elejétől kezdték tudományosan is vizsgálni – áll a Semmelweis Egyetem közleményében.

Szervezetünk működése rendkívül bonyolult rendszer, ahol a bekerülő különböző tápanyagok folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással, ezért figyelnünk kell arra, hogy mit, mikor, mivel fogyasztunk együtt. Ez nem csak a zsírban oldódó (A, a D, az E és a K) és vízben oldódó (a B- csoport és a C) vitaminok eltérő sajátosságai miatt lényeges, hanem azért is, mert egyes táplálékok összetevői, vagy bizonyos ásványi anyagok is gátolhatják némely vitamin felszívódását, hasznosulását.

Az egyetem közérthető módon foglalta össze egy animációs filmben, milyen vitaminokat és hogyan érdemes szedni? A videót itt nézheti meg.

Nagy jelentősége van annak is, hogy mit hogyan készítünk el. Egyes vitaminok hő hatására gyorsan lebomlanak, ezért fontos, hogy minél rövidebb ideig melegítsük ezeket, ugyanakkor más vitaminok felszívódását pont elősegíti a rövid idejű főzés, párolás. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség esetén mégis szükséges lehet a vitaminpótlás.

 Vitaminpótláskor a tudományos kutatásokkal meghatározott napi szükséges vitaminmennyiség (RDA, azaz Reccommended Dietary Allowance) jó kiindulópont, de az életkor vagy szervezet aktuális állapota is jelentősen befolyásolhatja a szükséges vitaminmennyiséget.