Minden saláta és mi is megérdemlünk egy kis ecetet
A gyümölcsecetek erősítik az immunrendszert, hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez, fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak. Amellett, hogy feldobják a nyári salátákat, számos előnyös hatásaikat élvezhetjük.
A nyár egyik kedvence az idényzöldségekből készült saláták özöne, a szinte végtelen változatosság mellett csupán képzeletünk szab határt az összetevők terén. Ami viszont mondhatni minden saláta elengedhetetlen kelléke, az az ecet. Nem a kémiai 10-20 százalékos, hanem az ízes, szagos, színes balzsamecetről, almaecetről, borecetről és társaikról van szó – ecetet a leggyakrabban szőlőből és almából készítenek, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből előállítható. Nézzük, milyen előnyös tulajdonságai vannak.
Gyakorlatilag minden fajtája tartalmazza az alapanyagként használt gyümölcs jótékony hatásait is: számos ásványi anyagot, vitamint és egyéb, élettanilag fontos tápanyagot tartalmaz. Az ecet erősíti az immunrendszert és hozzájárul az általános egészség megőrzéséhez. Emellett a teljesség igénye nélkül:
- fertőtlenítő és baktériumölő hatású, akár torokgyulladásra (gargarizálással), akár kisebb bőrsérülések vagy gombás fertőzések kezelésére alkalmas;
- gyógyítja a napégést, a különböző bőrirritációkat, ízületi fájdalmakat;
- serkenti a véráramot, kifejezetten kellemes, ha az ember ecettel dörzsöli be fáradt, megdagadt lábait;
- rendszeres fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, a vérnyomás szinten tartásához;
- megoldja a gyomorsav hiánya miatt kialakuló emésztési zavarokat, megakadályozza a
- puffadást, és segíti a fogyást;
- csökkenti a vércukorszint étkezés utáni megugrását, vagyis cukorbetegség megelőzésében.
Az ecet intenzív illata és íze miatt viszont sokan még akkor is irtóznak használatától, ha csupán minimális mennyiségben van jelen salátán, egy tál ételben. Aki így van vele, válasszon olyan kapszulát, tablettát, étrend-kiegészítőt, amelyek kellemetlenség nélkül, egy nyeléssel biztosítják összes jótékony hatását.