Mire jó a dióolaj?
Támogatja az immunrendszert, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, ápolja a bőrt és serkenti az agyműködést – emellett pedig számos ételben, ételhez alkalmazhatjuk ízletes és egészséges alapanyagként.
A dió rendkívül népszerű gyümölcsünk, tészták, sütemények gyakori alapanyaga, de önmagában ropogtatni is remek. És nemcsak jóízű, de a dióbél számos pozitív élettani hatással is bír. Gazdag A- és E-vitaminban, emellett többféle B-vitmaint is tartalmaz, emellett gazdag magnéziumban és káliumban, de a csontképzéshez szükséges fluor, mangán, és a vérképzésben jelentős réz is található benne. Többszörösen telítetlen zsírsavai a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez járulnak hozzá.
A dióbélből készített olaj egyik legértékesebb étkezési olajunk, a bőr szépségének megőrzése érdekében kozmetikumokban is alkalmazzák. A dióolaj étkezéseinknek is egészséges kiegészítője, szószokat, mártásokat készíthetünk a segítségével, de fogyaszthatjuk salátákhoz, burgonyához, zöldségekhez és piskótához, palacsintához is. A dióolaj:
- javítja a keringést, erősíti az idegeket, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre;
- serkenti az agyműködést, segíti a koncentrációt;
- ápolja, gyógyítja a kiszáradt, berepedezett ajkakat;
- ápolja a bőrt, pótolj a hiányzó vitaminokat és zsiradékot;
- enyhíti a bőrirritációt;
- erősíti az immunrendszert.
Fontos azonban kiemelni, hogy a dió allergén élelmiszer, fogyasztása csak olyannak ajánlott, akit ez nem érint.