Mire jó a goji?
A kis piros bogyó szuperélelmiszer, számos élettani folyamatunkra van jó hatással az immunrenerősítéstől a szív- és érrendszeren keresztül a máj egészségéig. Energetizál, vitalizál, növeli a teljesítőképességet, javítja a közérzetet, táplálja a bőrt és hozzájárul a szem egészségéhez.
A goji bogyó az ördögcérna nemzetségbe tartozó egyes fajok ehető terméseinek elnevezése, amit Ázsiában évezredek óta alkalmaznak az egészség megőrzésére, sőt vágyserkentőként is. Apró, piros bogyó rendkívül erős antioxidáns tulajdonságokkal, nagyon magas C-vitamintartalommal, de ezen kívül 18 féle aminosavat és 21 féle ásványi anyagot is tartalmaz.
A goji bogyó szuperélelmiszer, ami ugyan nem egy tudományos kategória, de azt jelenti, hogy nagyon sok élettanilag előnyös hatásokkal bír. A teljesség igénye nélkül:
- kiváló immunerősítő;
- védi a szív és érrendszert;
- támogatja a méregtelenítést, a máj működését és regenerációját;
- kedvező hatással van a vérnyomásra és a koleszterin szintjére;
- javítja a szem egészségét;
- serkenti a mellékvesék működését, elősegíti a nemi hormonok szabályozását;
- gyulladásgátló hatású;
- táplálja, rugalmasabbá teszi a bőrt;
- pozitívan hat a közérzetre.
A goji bogyó természetes módon fokozza a teljesítményt, energetizálja, vitalizálja a szervezetet, növeli az állóképességet, a kitartást, fokozza az izomműködést. Fokozza a szervezet anyagcseréjét, ezért nagymértékben támogatja a fogyókúrát. A goji nőknél fokozza a termékenységet, férfiaknál pedig jelentősen meg tudja hosszabbítani a spermiumok élettartamát.
A goji bogyót fogyasztják nyersen, főzve, szárítva, felhasználják gyógyteákban, gyümölcslevekben, különböző italokban. Itthon főként táplálék-kiegészítők formájában találkozhatunk vele, illetve aszalt formában, amikor leginkább az áfonyához vagy mazsolához lehet hasonlítani. A felhasználása is ezekhez hasonló: süteményekbe, zabpelyhekbe, turmixokba szórhatjuk, de saláták tetejére is szórhatjuk vagy akár mártás is készíthető belőle.