Mire jó a gyömbér?

A gyömbér immunerősítő, görcsoldó, vírus- és baktériumellenes hatású, hatékony a nátha és az influenza tüneteinek kezelésében. Segíti az emésztést, a migrént, a torokfájást és a köhögést.

A közönséges gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó faj, elterjedt és sokoldalú gyógy- és fűszernövény. A gyökértörzsét használják fel mindkét területen, aromáját illóolaja, ízét gingeroltartalma adja.

A konyhában használják ételek ízesítésére levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz, mártásokhoz, szószokhoz, de egyes süteményekhez is. A házi patikának szintén sokoldalú szereplője: őshazájában, Indiában a test és a lélek erősítését bízták a gyömbérre, de a hagyományos kínai orvoslás is alkalmazta. Évszázadokon át a kontinensek közti fűszerkereskedelem fontos árucikke volt, a hajósok tengeribetegségek ellen rágcsálták, Itáliában a szexuális vágyat fokozták vele, Angliában pedig gyomornyugtatóként adagolták.

Ma már jól tudjuk, hogy a gyömbér fanyar, „csípős” gyöktörzse bőségesen tartalmaz A-, C-, E- és B-vitamint, magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint. Beltartalmának köszönhetően a gyömbér:

  • erősíti az immunrendszert, vírus- és baktériumölő hatású;
  • kifejezetten ajánlott nátha és influenza tüneteinek enyhítésére;
  • jótékony hatással van az emésztésre;
  • oldja a görcsöket, az émelygést, hányingert;
  • csökkenti a menstruációs fájdalmakat;
  • csökkenti a puffadást, a hasfájást, a hasmenést.

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíthet izom- és ízületi fájdalmak, reuma esetén. Természetes fájdalomcsillapító, enyhíti a migrént, a torokfájást és s köhögést. Csökkenti a vércukor és a koleszterin szintjét, jótékonyan hat a szív és érrendszerre.

A gyömbér gyógyhatása akkor a legoptimálisabb, ha nyersen, vagy kíméletes eljárással készült étrendkiegészítők – kapszula, tea, illóolaj és egyéb kivonatok – formájában fogyasztjuk. Sokak számára kellemetlen ízét viszont jócskán enyhíthetjük, ha mézzel keverjük vagy teába téve fogyasztjuk.