Mire jó a homoktövis?

Rendkívül jó immunerősítő, erős antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Gyógyítja a sebeket, védi a májat és kedvezően hat a gyomorra. A homoktövis rendkívül sokoldalú gyógynövény.

A homoktövis az ezüstfafélék családjába tartozó nemzetség, a Kárpát-medencében egy faja őshonos. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő növény, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. A talaj iránt nem igényes, a rossz, száraz sós talajokon, márgán, agyagos kőmálladékon is megél, a telet jól viseli.

A homoktövisre univerzális gyógynövényként tekinthetünk, egész évben szolgálja az egészség megőrzését, ám ősszel, télen pótolhatatlan. Bogyói ősz elején érnek be, a kezdetben kesernyés, savanykás termést a dér teszi kellemes ízűvé. A homoktövis legfőbb előnye rendkívüli immunerősítő és erős antioxidáns hatása.

  • Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C-vitamint, többet, mint egységnyi citrom.
  • Gazdag A-, B-, K-, P- és E-vitaminban.
  • Olajából omega-zsírsavakhoz juthatunk hozzá.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Antibakteriális hatása lévén alkalmas gyulladások kezelésére.
  • Fájdalomcsillapító hatású.
  • Külsőleg alkalmazva a homoktövis olaja kiváló sebgyógyító, legyen szó égési, fagyási sérülésről, vagy vágott sebről.
  • Védi a májat és kedvezően hat a gyomorra.

Az őszi-téli időszakban mindennapos alkalmazása segít megelőzni az influenzát, a megfázásos betegségeket. Immunerősítő hatása oly erős, hogy műtétek utáni lábadozáshoz is ajánlott a homoktövis.

Fogyaszthatjuk nyersen a bogyókat, préselhetünk belőlük gyümölcslevet, olajat, de készíthetünk lekvárt, szörpöt is homoktövisből. Sőt, sok üdítőital összetevői között is megtaláljuk. A legkényelmesebb persze, ha táplálék-kiegészítők formájában szerezzük be, ahol sok esetben a hatását növelő, kiegészítő természetes anyagokkal keverve találjuk.