Mire jó a kivi?
A kivi nemcsak különleges ízű, de élettani szempontból is rendkívül sok előnyös tulajdonsággal rendelkező gyümölcs.
A szőrös külsejű, remek ízű, lédús zöld gyümölcs Kínából származik, rengeteg fajtája ismert, és számos előnyös tulajdonsággal bír. Sok benne a tápanyag, de kevés a kalória, és valóságos C-vitamin bomba: egy közepes méretű kivi fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Tartalmaz emellett A-, K- és E-vitamint, B-vitaminokat, vasat, rezet, káliumot, magnéziumot és foszfort, illetve gazdag aminosavakban.
Értékes beltartalmának köszönhetően a kivi kiváló immunerősítő és antioxidáns. Segít megelőzni az influenza, nátha kialakulását, de olyan gyulladásos betegségek esetén is hasznos, mint például a húgyúti vagy az ínygyulladás. Mindezek mellett pedig:
- hozzájárul a szív egészségéhez;
- jótékonyan hat a vérnyomásra;
- szabályozza a vércukor szintjét;
- javítja az emésztést;
- csökkenti az elhízás kockázatát;
- enyhe hashajtó hatása miatt segít megelőzni a székrekedést;
- hozzájárul a fogak egészségéhez;
- óvja a bőrt.
Egyes kutatási eredmények szerint a kivi fogyasztása javítja az elalvást, az alvás időtartamát és minőségét.