Mire jó a kökény?
E gyakori, őshonos gyógynövényünknek a virágát és a terméseit is felhasználhatjuk, a teljesség igénye nélkül a kökény erősíti az immunrendszert, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, méregtelenít, jótékonyan hat a gyomorra és a szívre.
A kökény a rózsafélék családjába tartozó, bokor méretű növény, hazánkban őshonos és rendkívül elterjedt, hegyoldalakban, erdőszéleken, cserjésekben, napsütötte erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Kék bogyóiból készíthető mártás, lekvár, pálinka, de nyersen is fogyasztható: ősszel érik, az íze pedig akkor a legjobb, ha kicsit már megcsípte a dér.
Emellett a kökény remek gyógynövény, ám ilyenkor inkább a fehér virágok kerülnek előtérbe, amiből a leggyakrabban teát főznek. A kökényvirág:
- antioxidáns tulajdonságokkal bír;
- gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a torokfájást;
- hozzájárul a bakteriális és vírusos fertőzések megelőzéséhez;
- csökkenti az íny vérzését;
- segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket;
- enyhe hashajtó és vizelethajtó;
- méregtelenítő, salaktalanító kúráknál is használható ;
- erősíti a gyomrot.
A kökény bogyója:
- nyersen kiemelkedő C-viamintartalma miatt érdemes fogyasztani;
- erős antioxidáns;
- támogatja az immunrendszer működését;
- jótékonyan hat a szív- és érrendszerre;
- alkalmazható hasmenés esetén.
A kökény természetes hatóanyagai számos étrendkiegészítőben megtalálhatók, a lényeg, hogy a lehető legkíméletesebb eljárással készült terméket válasszuk, ebben marad meg ugyanis a legtisztább, leginkább hasznosítható formában a gyógyhatása.