Mire jó a kökény?

E gyakori, őshonos gyógynövényünknek a virágát és a terméseit is felhasználhatjuk, a teljesség igénye nélkül a kökény erősíti az immunrendszert, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, méregtelenít, jótékonyan hat a gyomorra és a szívre.

A kökény a rózsafélék családjába tartozó, bokor méretű növény, hazánkban őshonos és rendkívül elterjedt, hegyoldalakban, erdőszéleken, cserjésekben, napsütötte erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Kék bogyóiból készíthető mártás, lekvár, pálinka, de nyersen is fogyasztható: ősszel érik, az íze pedig akkor a legjobb, ha kicsit már megcsípte a dér.

Emellett a kökény remek gyógynövény, ám ilyenkor inkább a fehér virágok kerülnek előtérbe, amiből a leggyakrabban teát főznek. A kökényvirág:

  • antioxidáns tulajdonságokkal bír;
  • gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a torokfájást;
  • hozzájárul a bakteriális és vírusos fertőzések megelőzéséhez;
  • csökkenti az íny vérzését;
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket;
  • enyhe hashajtó és vizelethajtó;
  • méregtelenítő, salaktalanító kúráknál is használható ;
  • erősíti a gyomrot.

A kökény bogyója:

  • nyersen kiemelkedő C-viamintartalma miatt érdemes fogyasztani;
  • erős antioxidáns;
  • támogatja az immunrendszer működését;
  • jótékonyan hat a szív- és érrendszerre;
  • alkalmazható hasmenés esetén.

A kökény természetes hatóanyagai számos étrendkiegészítőben megtalálhatók, a lényeg, hogy a lehető legkíméletesebb eljárással készült terméket válasszuk, ebben marad meg ugyanis a legtisztább, leginkább hasznosítható formában a gyógyhatása.

Kapcsolodó termékek
 402 Ft
358 Ft
 Egységár: 11,92 Ft
1-2
nap
Kosárba