Mire jó a kurkuma?
Csökkenti az ízületi panaszokat, a gyulladásokat, támogatja az emésztést, az immunrendszert és a máj működését, erős antioxidáns – akurkuma nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is hasznos.
A kurkuma vagy indiai sáfrány, mint kedvelt fűszernövény Délkelet-Ázsiából származik, de ma már a legtöbb trópusi területen termesztik: főként mártások és fűszerkeverék összetevője, de használják levesek és tésztafélék ízének, színének javítására is. Indiéban évezredek óta alkalmazzák gyógynövényként is az ajurvédikus gyógyászatban sebek kezelésére, fertőzések ellen, illetve az elme nyugtatására.
Gazdagon tartalmaz béta-karotint, C-vitamint, cinket, vasat, kalciumot, flavonoidokat és rostokat, a számunkra legértékesebb összetevőit azonban az úgynevezett kurkuminok adják. Mindent összevetve a kurkuma:
- remek antioxidánsként védi a sejteket a károsító vegyületektől;
- gyulladáscsökkentő;
- kezeli az ízületi panaszokat;
- vírus- és baktériumellenes hatású;
- javítja a májműködést;
- támogatja az emésztést;
- hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Fűszerként használva a kurkuma hatóanyagai csak kis mennyiségben jutnak a szervezetbe, ezért ez esetben érdemes körülnézni a kurkumintartalmú étrend-kiegészítők soraiban. Ezek a termékek ugyanis koncentráltan tartalmazzák az értékes vegyületeket, illetve felszívódásukat is segítik.