Mire jó a mákolaj?
A mák erősíti a csontokat, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusait, nyugtató és altató hatású.
A mák a boglárkavirágúak közé tartozó mákfélék családjának nemzetsége, fajai Eurázsiában és Észak-Amerikában is honosak a mérsékelt és hideg égövön. Sok fajt kertészeti célokból termesztenek, míg a kerti mák fontos élelmiszernövény. Többféle B- és E-vitamint tartalmaz, emellett remek forrása a kalciumnak, cinknek, mangánnak, vasnak, réznek, foszfornak, káliumnak és magnéziumnak.
A mák és a belőle sajtot olaj számos előnyös élettani hatással bír:
- csökkenti a vérnyomást és segíti a vérképzést;
- fokozza a szervezet védekező mechanizmusát;
- erősíti az idegeket;
- hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez;
- véd a fertőzések és a vérszegénység ellen,
- nyugtatja az idegi fájdalmakat;
- csökkenti a koleszterinszintet;
- kedvező a zsírsavösszetétele;
- csökkenti az idegi eredetű fájdalmat;
- nyugtató, altató hatású.
Mindemellett a mák maga megkönnyíti az emésztést, csökkenti a székrekedés kialakulását. Hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez azzal, hogy segít eltávolítani a bélfalakon lévő lerakódásokat – így a mák hasznos lehet mind a plusz kilók leadásában, mind a kívánt testsúly megtartásában.