Mire jó a naspolya?

Sokan idegenkednek tőle, mert leginkább egy rothadófélben lévő krumplira hasonlít, ám a naspolyának nemcsak az íze jó, de sok értékes anyagot is tartalmaz. Többek között remek forrása a C-vitaminnak, segíti az emésztést és gyulladáscsökkentő hatású.

A naspolya a rózsavirágúak rendjébe tartozó növénynemzetség, mindössze két fajjal. A 4-6, ritkán 10 méterre növő fát vagy tőről elágazó bokrot alkot, gyümölcse miatt és dísznövényként is ültetik. Közép-Ázsiából, a Kaukázus térségéből származik, de ma már a világ számos pontján megtalálható.

Magyarországon is megterem, de a mi klímánkon nem érik be, ám hűvös, szellős, sötét helyen tárolva és gyakran forgatva a gyümölcs megpuhul, lekvárszerű belseje már fogyasztható. Sok természetes C-vitamint tartalmaz, többet, mint az alma: 100 garammonként 12 milligrammot, illetve gazdag B-vitaminokban, aminosavakban antioxidánsokban.

Az ásványi anyagok közül elsősorban rezet, cinket, magnéziumot, mangánt, káliumot és kalciumot, de főleg vasat találunk benne. Értékes beltartalmának köszönhetően a naspolya:

  • serkenti az immunrendszer működését;
  • segíti az emésztést, hasmenésre és székrekedésre is hatásos.
  • alacsony kalóriatartalmával hozzájárul a fogyáshoz.
  • rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását és emésztését, ezzel segítenek megelőzni a vércukorszint hirtelen emelkedését étkezés után;
  • ápolja, regenerálja a bőrt.

A naspolya emellett erős gyulladáscsökkentő, leveléből és terméséből szájüreg- és garatgyulladást mérséklő készítményeket állítanak el, a magjából készült tea pedig vesekő ellen lehet hatásos.