Mire jó a retek és a torma?
A tormáról mindent elárul, hogy őseink gyógynövényként termesztették és fogyasztották, remek vírusölő, míg a retek antibakteriális tulajdonsággal bír, és tele van C- és B-vitaminokkal.
A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a torma, és a retek sem hiányozhat egyetlen asztalról sem. Mindkét növény értékes tulajdonságokkal bír egészségünk szempontjából, nézzük szépen sorban.
A hónapos retek
A fehér húsú, piros héjú hónapos retek Kelet-Ázsiából származik, és főleg komoly C-vitamintartalmának köszönhetően értékes. Ám ez még koránt sem minden, sőt. A retek:
- serkenti az epe termelődését és ürülését;
- antibakteriális és gombaölő hatású;
- segíti az emésztést;
- gazdag C- és B-vitaminokban, illetve vasban, kénben, káliumban, kalciumban és foszforban.
- remek méregtelenítő.
A legjobb frissen fogyasztani, vásárlás előtt a frissességre kell mindenképpen odafigyelni: az egészséges gumó kemény és általában fényes. nem baj, ha kisebb ütődések nyomai látszanak rajta, de ha puha, és barnás foltok tarkítják, az fagyást valószínűsít, ami pedig minőségromlást okoz.
A torma
A torma őshazája a Don és a Volga vidéke, ahol az életerő jelképe, de sokat elárul róla az is, hogy őseink gyógynövényként termesztették és fogyasztották.Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de jelentősebb mennyiségű C-vitamint és káliumot is tartalmaz. A torma:
- erősíti az immunrendszert;
- erős vírus- és baktériumölő hatással bír;
- serkenti a vese működését;
- tisztítja a légutakat;
- segíti a májat a szervezet méregtelenítésében;
- tisztítja a bélcsatornát, kiűzi a bélférgeket.
Akit erős illata és íze netán eltántorítana, ecettel, majonézzel, tejszínnel szelídítheti meg.