Mire jó a retek és a torma?

A tormáról mindent elárul, hogy őseink gyógynövényként termesztették és fogyasztották, remek vírusölő, míg a retek antibakteriális tulajdonsággal bír, és tele van C- és B-vitaminokkal.

A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a torma, és a retek sem hiányozhat egyetlen asztalról sem. Mindkét növény értékes tulajdonságokkal bír egészségünk szempontjából, nézzük szépen sorban.

A hónapos retek

A fehér húsú, piros héjú hónapos retek Kelet-Ázsiából származik, és főleg komoly C-vitamintartalmának köszönhetően értékes. Ám ez még koránt sem minden, sőt. A retek:

  • serkenti az epe termelődését és ürülését;
  • antibakteriális és gombaölő hatású;
  • segíti az emésztést;
  • gazdag C- és B-vitaminokban, illetve vasban, kénben, káliumban, kalciumban és foszforban.
  • remek méregtelenítő.

A legjobb frissen fogyasztani, vásárlás előtt a frissességre kell mindenképpen odafigyelni: az egészséges gumó kemény és általában fényes. nem baj, ha kisebb ütődések nyomai látszanak rajta, de ha puha, és barnás foltok tarkítják, az fagyást valószínűsít, ami pedig minőségromlást okoz.

A torma

A torma őshazája a Don és a Volga vidéke, ahol az életerő jelképe, de sokat elárul róla az is, hogy őseink gyógynövényként termesztették és fogyasztották.Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de jelentősebb mennyiségű C-vitamint és káliumot is tartalmaz. A torma:

  • erősíti az immunrendszert;
  • erős vírus- és baktériumölő hatással bír;
  • serkenti a vese működését;
  • tisztítja a légutakat;
  • segíti a májat a szervezet méregtelenítésében;
  • tisztítja a bélcsatornát, kiűzi a bélférgeket.

Akit erős illata és íze netán eltántorítana, ecettel, majonézzel, tejszínnel szelídítheti meg.