Mire jó az acerola?

Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, erősíti az immunrendszert, ápolja a bőrt, erős antioxidáns, gyulladásgátló hatású, segít csökkenteni a vér cukor- és koleszterinszintjét.

Az acerola vagy acerola cseresznye trópusi környezetben, a nyugat-indiai szigetvilág és Közép-Amerika tájain őshonos. Nevezik barbadoszi cseresznyének is, és valóban, érett termése fényesen piros, külsőleg nagyon hasonlít a cseresznyéhez, egyedi, savanykás ízzel. Maga a növény körülbelül öt méter magasra megnövő cserje, a gyümölcsöt őshazájában a máj problémáira, hasmenésre, vérhasra, megfázásra alkalmazzák.

A reklámokban gyakran feltűnő acerola elsősorban kiemelkedően magas C-vitamintartalma miatt értékes növény, de bőséggel tartalmaz A-vitamint, többféle B-vitamint, vasat, kalciumot és foszfort. Kiváló antioxidáns, értékes beltartalmának köszönhetően az acerola cseresznye:

  • támogatja az immunrendszert;
  • gyulladásgátló hatású;
  • vizelethajtó;
  • gátolja a cukor felszívódását, ezzel segíthet csökkenteni a vércukor szintjét;
  • segíti a szervezetet a fertőzések, vírusok legyőzésében;
  • hozzájárulhat a koleszterinszint normalizálásához;
  • ápolja a bőrt.

Mint minden zöldség vagy gyümölcs, az acerola is nyersen fogyasztva fejti ki legjobban a hatását, ám hazánkban nyilván nem kapható minden sarkon. Ilyenkor érdemes a táplálék-kiegészítők polcain körülnézni, a kíméletes eljárással készült, jó minőségű acerola termékek, kivonatok megőrzik a gyümölcs értékeit.