Mire jó az E-vitamin a szervezetünkben?

Az E-vitamin fontos antioxidáns, támogatja az immunrendszer működését, védi a sejtek épségét, szív és az agy egyészségét, ápolja a bőrt és hozzájárul a légszennyezettség okozta károk enyhítéséhez.

A vitamin a latin vita, azaz élet szóból származik, és olyan vegyületeket takar, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk optimális működéséhez, ugyanakkor testünk nem képes megtermelni. Ezért külső forrásból, táplálkozásunk során kell gondoskodni a bevitelükrőla vitaminok számtalan élettani folyamatban vesznek részt, krónikus hiányuk komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. De mire is jók „egyenként”? Ezúttal lássuk az E-vitamint.

Zsírban oldódó vitaminról van szó, amely több szervrendszer működéséhez is elengedhetetlen, többek között szerepe van a szív, az agy, a bőr és a látás egészségének megtartásában, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és védi a sejteket az oxidatív stressz ellen. Valamivel konkrétabban az E-vitamin:

  • védi a sejtek épségét, segít mérsékelni az öregedési folyamatokat;
  • fontos antioxidáns, csökkenti a szabad gyökök káros hatásait, miközben akadályozza azok létrejöttét;
  • védi és ápolja a bőrt, gyorsítja a sebek gyógyulását;
  • támogatja az immunrendszer működését;
  • védi a szívet;
  • gátolja a vérrögképződést;
  • jótékony hatással bír az agyra, mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát;
  • hozzájárul a légszennyezés okozta károk enyhítéséhez.

Bőrápoló, antioxidáns hatása miatt az E-vitamint sok kozmetikai termék összetevői között is megtaláljuk. Ajánlott napi beviteli mennyisége felnőttek számára 15 milligramm, az étrend-kiegészítők azonban ennél magasabb dózist tartalmazhatnak: azért, mert a bevitt-e vitamin egy része nem szívódik fel, magyarán nem hasznosul. Direkt, „mesterséges” pótlására azonban nincs mindenkinek égető szüksége, a legtöbb ember étrendjével képes a megfelelő mennyiség bevitelére.