Mit tehet a lábszag ellen?
A lábszagért a meleg, nedves környezetben elburjánzó baktériumok felelősek: a harcot ellenük kell felvenni, illetve életkörülményeiken kell jelentősen rontani.
A lábszag az év minden napjának „velejárója”: télen a vastag cipők, nyáron a nagy meleg, illetve bármelyik évszakban a műanyag zoknik, cipők gondoskodnak erről. A kellemetlen szagokért ugyanis elsősorban a láb izzadása felelős, pontosabban a meleg, sötét és nedves környezetben gyorsan és nagy számban elszaporodó, egyébként teljesen ártalmatlan baktériumok. A baktériumok által kibocsátott anyag felelős a kellemetlen, szúrós szagokért.
A megelőzés érdekében tehát először is a nedvességtől kellene megszabadulnunk pamut zokni, jól szellőző cipő, a láb púderezése, kifejezetten erre fejlesztett lábdezodorok alkalmazásának segítségével. Támadhatunk egy másik fronton is úgy, hogy megpróbáljuk a baktériumok számát csökkenteni, egyes recept nélkül kapható készítmények specialistának számítanak, míg mások mindkét terepen egyszerre veszik fel a harcot. Választhatunk közvetlenül természetes hatóanyagokat is, amelyek elpusztítják a baktériumokat, sőt még az esetleg gondot okozó gombák ellen is felveszik a kesztyűt. Ilyen például:
- a szódabikarbóna;
- a citrusfélék leve, illólajai;
- a grapefruit magjából préselt olaj;
- az ecet;
- a konyhasó;
- a fekete te;
- a levendulaolaj;
- a teafaolaj;
- az oregánóolaj.
Természetesen rendkívül fontos a megfelelő lábhigiénia is, ami nem csak és kizárólag a lábmosást jelenti. Kevesen tudják ugyanis, hogy a bőrkeményedéseken felhalmozódott elhalt hámsejteken a baktériumok is sokkal nagyobb tömegben jelennek meg, mint az egészséges bőrön.