Mit várhatunk az oxigénnel dúsított víztől?

Tudományos alapon sajnos csak placebó hatást, semmi többet.

Több helyen botlik az ember oxigénnel dúsított palackozott vizekbe, amelyek fogyasztása testi és lelki frissességet, gyors regenerálódást ígér, sőt állítólag számos betegségtől is véd. A magyarázatot általában azzal kezdik, hogy szervezetünk egy sokkal magasabb oxigéntartalmú levegőre van optimalizálva, és rengetek probléma forrása, hogy napjainkban ez a szint még a tízezer évvel ezelőttihez képest is jóval alacsonyabb.

Mi az igazság? A víz természetes módon is megköt a levegőből származó oxigént - tisztaságától függően - literenként 8–15 mg-ot. Szervezetünkben rend uralkodik, meghatározott mennyiségű oxigént tudunk felvenni, feldolgozni, természetesen az aktuális igényekhez mérten. Erről tüdőnk gondoskodik, az ő feladata a légköri oxigén szervezetbe juttatása. Az átlagosan percenként beszívott négy liternyi levegő mintegy 250 milligramm oxigént tatalmaz, és ezzel a tüdő biztosítja szükségletünk 99 százalékát.

A maradék egy százalék a bőrön és a gyomron, illetve a bélrendszeren keresztül jut be, de ha megfeszülünk sem tudjuk ezt az arányt növelni. A bél, a gyomor és a bőr nem veheti át a tüdő szerepét. Mi következik ebből? Ha több oxigént akarunk hasznosítani, akkor nem a vizet kell oxigénnel dúsítani, hanem sporttal, diétával vagy például a dohányzás mellőzésével kell emelni oxigénfelvevő kapacitásunkat.

Nem tudni azt sem, a gyártók hogyan érik el, hogy a víz teljesen természetellenes mennyiségű oxigént vegyen fel, és az oxigénnel dúsított víz hatékonyságát sem igazolják tudományos eredmények. Ettől persze lehet, hogy frissít, és ha valóban annyi oxigént tartalmaz, még fertőtlenít is, és nem utolsó sorban placebónak is kiválóan alkalmas lehet.