Ne féljünk a szójától!
Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, diétázók részére kifejezetten előnyös, jó hatással van a vér koleszterinszintjére. Vannak negatívumai is.
Az élelmiszeripari termékeken keresztül az átlag magyar - táplálkozási szokásai függvényében - akár napi szinten is fogyaszt szóját, miközben "szabad akaratukból" sokan kerülik. Egyesek "vega húspótlóként" tekinetenek rá, másokat talán a génmódosított élelmiszerek körül folyó vita bizonytalanít el. GMO kérdésében nem foglalhatunk állást, de azt elmondjuk, milyen értékes táplálékot is jelent a "természetes" szója.
A szója vagy szójabab egy Kelet-Ázsiában honos hüvelyes, egynyári, lágyszárú haszonnövény. Bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, cinket és foszfort. A vitaminok közül a B- és az E-vitaminok érdemelnek említést, de található benne jókora mennyiségű K2-vitamin is.
Magas fehérjetartalma miatt szénhidrátban szegény diéták értékes összetevője, jó hatással van a vér koleszterinszintjére, magas linolsav és linolénsav tartalma értékes zsírforrássá teszi. Olaja kis mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat is. Dr. Gulyás Tamás negatívumokat is említ:
- Fitátokat tartalmaz, amelyek gátolják egyes tápanyagok felszívódását.
- Egyes összetevői negatív hatással lehetnek a pajzsmirigy működésére, ezzel golyvát okozhatnak.
Érdekes, hogy az európai és amerikai vizsgálatok nem bizonyítják a szója Ázsiában megfigyelt pozitív hatásait. Ennek oka az lehet, hogy ott jórészt fermentált, vagyis erjesztett formában fogyasztják.
A doktor szerint tehát a szója egészséges, de ne együk húspótlékként, és ne féljünk a tiszta forrású fermentált változatoktól.