Ne féljünk a szójától!

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, diétázók részére kifejezetten előnyös, jó hatással van a vér koleszterinszintjére. Vannak negatívumai is.

Az élelmiszeripari termékeken keresztül az átlag magyar - táplálkozási szokásai függvényében - akár napi szinten is fogyaszt szóját, miközben "szabad akaratukból" sokan kerülik. Egyesek "vega húspótlóként" tekinetenek rá, másokat talán a génmódosított élelmiszerek körül folyó vita bizonytalanít el. GMO kérdésében nem foglalhatunk állást, de azt elmondjuk, milyen értékes táplálékot is jelent a "természetes" szója. 

A szója vagy szójabab egy Kelet-Ázsiában honos hüvelyes, egynyári, lágyszárú haszonnövény. Bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, cinket és foszfort. A vitaminok közül a B- és az E-vitaminok érdemelnek említést, de található benne jókora mennyiségű K2-vitamin is. 

Magas fehérjetartalma miatt szénhidrátban szegény diéták értékes összetevője, jó hatással van a vér koleszterinszintjére, magas linolsav és linolénsav tartalma értékes zsírforrássá teszi. Olaja kis mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat is. Dr. Gulyás Tamás negatívumokat is említ:

  • Fitátokat tartalmaz, amelyek gátolják egyes tápanyagok felszívódását.
  • Egyes összetevői negatív hatással lehetnek a pajzsmirigy működésére, ezzel golyvát okozhatnak. 

Érdekes, hogy az európai és amerikai vizsgálatok nem bizonyítják a szója Ázsiában megfigyelt pozitív hatásait. Ennek oka az lehet, hogy ott jórészt fermentált, vagyis erjesztett formában fogyasztják. 

A doktor szerint tehát a szója egészséges, de ne együk húspótlékként, és ne féljünk a tiszta forrású fermentált változatoktól.