Nélkülözhetetlen a testnek a mangán!
A gramm ötszázad része. Napi szinten mindössze ennyi mangánra van szükségünk, hatása viszont életbevágóan fontos. Ez az elem számos enzim felépítésében és működésében vesz részt, kiemelkedő szerepe van az anyagcsere alapfolyamatiban. A megfelelő mangán jelenléte elengedhetetlen számos hormon előállításához, és a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjéhez.
Segít a vércukorszint szabályozásában, a véralvadás és a csontképzés folyamatában - az ez utóbbiban kulcsszerepet betöltő K-vitamin csak mangánnal együtt "működőképes".
Az újabb vizsgálatok szerint a mangánnak szerepe lehet a daganatos megbetegedések megelőzésében, és az ízületi fájdalmak csökkentésében. Igencsak fontos tehát, hogy szervezetünk mindössze két milligrammos napi igényét fedezzük. Csakhogy ez nem könnyű feladat. A táplálékkal bekerülő mangán mindössze három-négy százaléka szívódik fel, ám a hatékonyságot tovább csökkenti a foszfor, a vas, a kalcium jelenléte, az alkohol, a dohányzás, de egyes antibiotikumok is.
A legjobb természetes mangánforrás a gabonafélék és az olajos magvak. Mind a mangánhiány, mind a mérgezés nagyon ritka. A nagyobb mennyiséget szoptató kismamák és várandós nők számára ajánlott kerülni, de a cukorbetegeknek is óvatosan kell vele bánniuk. Ha valaki táplálékkiegészítőkkel tervez mangánt bevini a szervezetébe, előtte mindenképpen konzultáljon szakemberrel. Hiánya egyébként leginkább azokat fenyegeti, akiknek táplálkozása diéta, vagy bármi egyéb okból nem kiegyensúlyozott.