Nem is gondolná, milyen egészséges a padlizsán
Kiváló köretekbe, mártogatósnak, de akár fő attrakciónak is, a padlizsán sokoldalú alapanyag a konyhában. És számos előnyös élettani hatással bír.
Alakját elnézve pedig nincs mit csodálkozni azon, hogy a magyar nyelv tojásnövényként is említi. Jól járnak, akik gyakran fogyasztják, de ha az íze valakit nem győz meg, talán élettani hatása miatt elkezd vele barátkozni:
- gazdag tápanyagokban;
- alacsony a kalóriatartalma;
- kiváló antioxidáns hatással bír.
Nézzük részleteiben. A törökparadicsom - így is nevezik, és színe a jól ismert lilán kívül lehet sárga és piros is - rendkívül gazdag rostokban, alapvető vitaminokban (főleg C-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kalcium). Száz gramm mindössze 27 kalóriát tartalmaz, fogyókúrázók számára igazi kincs.
Az antioxidánsok a szabadgyökök káros hatásaitól védik a szervezetet, számos krónikus betegséget segítenek megelőzni, köztük a szív- és érrendszeri problémákat, a rák több formáját. Utóbbihoz tartozik, hogy állatokon végzett tesztek alapján hogy a padlizsánban is megtalálható bizonyos glikozidok elpusztíthatják a rákos sejteket, és megakadályozzák a betegség újbóli megjelenését.
Állatkísérletek reményt keltő eredménye az is, miszerint a padlizsán jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rosttartalma és egyes összetevői (polifenol) lassítják a cukor felszívódását, így kedvezően hat a vércukor szintjére.