Nincs baj, ha nem gyümölccsel lakik jól!

Minél inkább egészségesen akar valaki étkezni, annál inkább elbizonytalanodik a rá zúduló információáradattól. Ezen segített a dietetikusok szövetsége kifejezetten a magyar viszonyokra szabott ajánlással. Lássuk, mit mondanak a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról.

A napokban adta ki Okostányér címmel legújabb táplálkozási ajánlását a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Egy korábbi cikkünkben azt mutattuk be, mit javasolnak a gabonafélékkel kapcsolatban, itt lehet olvasni.

Ideális esetben a zöldségek és gyümölcsök étrendünk felét kell, hogy kitegyék. A dietetikusok azt javasolják, együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, úgy mint paradicsomot, sárgarépát, brokkolit - akár egy salátamix formájában. Mindegy, hogy frissen, fagyasztva, vagy konzerv formájában, netán savanyúságként. Burgonyát legfeljebb minden másnapra ajánlanak. Gyakran kerüljenek az asztalra száraz hüvelyesek, mint bab, lencse, borsó.

Gyümölcs kerülhet a salátákba, tízórai, uzsonna mellé, de akár a gabonapehely tetejére, palacsintába is. A legjobb persze a friss, de az sem gond, ha szárított, aszalt vagy fagyasztott. Gyümölcslevek esetében természetesen a 100 százalékos termékek javasoltak. Hetente két három alkalommal pedig rágcsáljunk el egy kis maréknyi, sótlan olajos magvat, mint a dió, mogyoró, napraforgómag, mandula, tökmag.

No, nem kell megijedni annak sem, aki a húst hússal eszi. Az ajánlás szerint naponta legalább négy alkalommal kell zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amiből legalább egy adag nyers legyen. A rossz hír, hogy a burgonya nem számít a négy adagba. A jó hír viszont, hogy egy adag nem sok: 10 deka idényjellegű zöldség vagy gyümölcs - ez egy közepes paprikát, paradicsomot vagy közepes almát, narancsot jelent. Vagy egy kis tányér salátát, egy pohárnyi bogyós gyümölcsöt.

Egyáltalán nem teljesíthetetlen, de nagy haszonnal jár egészségünk megőrzése szempontjából.

Kapcsolodó termékek