Nyáron a hús és a víz a legveszélyesebbek

A nyárból már kifelé megyünk, de meleg még jó darabig lesz. Vigyázzunk az ételekkel és a fürdőzéssel! Ja, és a vízbe nem a kutyák viszik a vérhast.

A természetes vizekkel az a gond, hogy a meleg miatt beinduló vegetáció ekcémát okozhat. A kisebb víztestek öntisztulása viszonylag lassú, a belekerült ártalmas organizmusok komoly betegségeket, például vérhast okozhatnak. Tévhit, hogy ezeket a vízbe vitt kutyák okozzák, ugyanis a vérhast okozó Shigella baktérium állatokban nem él.

Óvatosan a tojással...

Emberekből kerül a vízbe, akik nem tartják be az alapvető higiénés szabályokat... Az uszodák vize a klór miatt elvileg biztonságos, ám épp ez a fertőtlenítő szer irritálhatja az érzékeny bőrt. Ilyen helyeken könnyű lábgombát is összeszedni, ezért Barcs István, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője a papucs fontosságágra figyelmeztet.

Ami az ételeket illeti, alaptalan a tojásételektől való félelem. A boltokban árult tojások héját fertőtlenítik, így azokon nem lehet szalmonella. Igaz, a baktérium a sárgájában is előfordul, ám a kellően átsütött, átfőzött, majd körültekintően tárolt tojástól nem kell tartanunk. A fertőzéshez szalmonella baktériumok millióira van szükség (egymillió és egymilliárd között), amelyek csak akkor szaporodhatnak fel ily mértékben, ha a tojásos ételt az elkészítés után sokáig állni hagyják a melegben.

...a tejjel és a hússal

A Listeria monocytogenes baktérium állatok bélcsatornájában él, a nyers tejbe kerülhet és hasmenéses megbetegedéshez vezet. Ez a baktérium a hűtőben is jól szaporodik, a véráramba kerülve pedig a magzatot is károsíthatja. Ezért tilos terhes nők számára a bizonytalan eredetű hús- és tejtermékek, a nyers tej, lágy sajtok, kecske- és juhsajt fogyasztása, amikben nagy számban előfordulhat.

Veszélyforrást jelenthetnek a húsok is, amelyek ugyan belül sterilek, ám a felületük számtalan baktériummal lehet fertőzött. Könnyen megszabadulhatunk tőlük, mindössze felhasználás előtt alaposan mossuk meg. A darált hús nyilván más tészta, mert felülete mérhetetlenül nagyobb - ezért nem ajánlott a darált hús lefagyasztása sem.