Nyáron még néhány falat is fertőzést okozhat

Nyáron még a frissen készített ételek is hamar fertőzések forrásává válhatnak. Hogyan előzhetjük meg és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Sokan tapasztalhattuk már, hogy a konyhapulton felejtett tej nyáron akár egy óra alatt is megromlik, az íze savanyúvá válik. A melegben nem csak a tejtermékek, de a tojástartalmú ételek, húsok, halak is könnyen válhatnak fertőzések forrásává, amennyiben tárolásuk és elkészítésük közben nem kellő körültekintéssel járunk el. A nyári melegben tehát még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak, elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet. A leggyakoribb panaszok: hányás, hasmenés, általános rosszullét, láz, gyengeség lehet – mondja Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. 

Diéta, folyadékpótlás és megelőzés

Az enyhébb esetek kezelésére elegendő a jól ismert diétás tanácsok betartása, vagyis pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, alma, banán, keserű tea lehet az étrend. A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása, súlyosabb esetekben, különösen gyermekek és idősek megbetegedése esetén fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére, rendszeres folyadékpótlással.

Hogy az igencsak kellemetlen tüneteket elkerüljük, nem árt néhány alapővető szabályt ismerni és betartani:

  • Alapvetően fontos a higiénés szabályok betartása, az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt alapos kézmosás.
  • A hűtőszekrény tisztán tartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a fertőzés.
  • A friss zöldségeket, gyümölcsöket gondosan mossuk meg, esetenként hámozzuk meg fogyasztás előtt.
  • A nyers húsokat, halakt alaposan főzzük, süssük át, így az esetleges baktériumokat is elpusztíthatjuk.
  • A romlott ételek a fertőzések melegágyai, így amennyiben az élelmiszerek színe, szaga, vagy állaga megváltozik, ne fogyasszuk el.
  • A szabadban való sütés-főzés öröméről sem kell lemondani, azonban az alapanyagok elkészítését végezzük inkább a konyhában. Grillezéshez lehetőleg vásároljunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett terméket a hűtőben engedjük fel. A pácolt húsokat közvetlenül grillezés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
  • A grillezéshez használt eszközök tisztán tartása mellett a hőkezelésre is ügyelnünk kell.
  • Az elkészített és megmaradt termékeket minél hamarabb hűtsük le.

Erre figyeljünk a nyaralás alatt

A hőségben inkább kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó, érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válasszunk – ehhez használhatjuk az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.

Mindig nézzünk utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyasszunk. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.

Kapcsolodó termékek