Nyugodtan egyen húst minden nap!
Vagy tejet, tojást, tejterméket. A lényeg, hogy teljes értékű fehérje legyen, megmondjuk azt is, miből mennyi az ideális.
Az egészséges életmód híveinek táborában egyre többen tekintenek ellenségként a húsra, tejre, tojásra. Pedig az emberi szervezetnek szüksége van fehérjére, aminek legjobb forrása az állati eredetű termékek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a közelmúltban Okostányér néven adta ki étrendi tanácsadóját, amelyben a magyar szokások figyelembe vételével állítja össze a javasolt menüt. Lássuk,mit mondanak a húsról.
Napi táplálékunk körülbelül egynegyedét kellene kitennie a különböző húsoknak, halaknak, tojásnak és tejtermékeknek. A lényeg a változatosság, és ha már tejes ételről van szó, érdemes a minél kisebb zsírtartalmút választani. Ezek szinte ugyanannyit tartalmaznak a fontos tápanyagokból, mint a teljes termékek, ám kevesebb zsírt juttatunk általuk a szervezetbe.
Ugyanilyen megfontolásból a húsok közül is a soványabbakat ajánlott választani, és hetente legalább egyszer kerüljön az asztalra tengeri hal, busa, kecsege vagy pisztráng. Amiből pedig heti egyszer is elég, az a belsőség.
A lényeg, hogy lehetőleg minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét, a dietetikusok szövetsége napi fél napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztását javasolja. Mit jelent ez a gyakorlatban? Két deci tej/joghurt/kefír vagy öt deka túró, illetve három deka sajt vagy egy darab tojás. Ami a húst illeti, abból 10 deka az "adag", ami egy tenyérnyi szeletet jelent, és ugyanez igaz a halra is, bár ott a tenyérnyi szelet súlya már 15 deka.
Korábban itt írtunk a gyümölcsökre vonatkozó ajánlásokról, itt pedig a gabonafélékkel kapcsolatos tanácsokról.