Omega-3: a zsírok vitaminja!
Busát kell enni, tengeri halat és olajos magvakat. Ezzel lehet kiegyensúlyozottá és egészségessé tenni a zsírfogyasztást. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk - sok vitaminhoz hasonlóan - önállóan nem képes előállítani, egészséges működéséhez mégis elengedhetetlenek.
A legfontosabb az Omega-3 és az Omega-6, amelyek napi mennyiségét kénytelenek vagyunk táplálékkal bejuttatni. Az Omega-3 jelentőségét csak mostanában kezdik felderíteni a tudósok, mégis annyira jelentősnek számít, hogy az élelmiszergyártók is igyekeznek termékeiket e zsírsavval "felturbózni".
Az Omega-3 mérsékli az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát az érelmeszesedés a vér koleszterinszintjének mérséklésével. Jótékony hatással van az immunrendszerre, és részt vesz a sejthártyák és az idegrendszer felépítésében. A megfelelő szellemi fejlődés és a látásélesség kialakulásában van szerepe csecsemőknél, kismamák szervezetében pedig csökkenti a koraszülés esélyét és jótékonyan hat a magzat fejlődésére.
Felnőtt férfiaknak napi 1,6, nőknek 1,1 gramm a szükséges beviteli mennyiség, ám Magyarországon átlagosan ennél sokkal kevesebbet fogyasztunk. A táplálékkiegészítők mellett már akkor sokat nyerünk, ha a napraforgó olajat néha lenmag vagy repceolajra cseréljük. Az Omega-3 természetes forrása a tengeri halak és a növényi olajok, utóbbi kapcsán az olajos magvakra hívjuk fel a figyelmet. A "magyar halak" közül sajnos csak az idegenhonos busát említhetjük megfelelő Omega-3-forrásként.
Érdemes azonban észben tartani, hogy a hőkezelés roncsolja a hasznos zsírsavakat, ezért a a legoptimálisabb hatás kedvéért érdemes hidegen sajtolt olajokat használni. Így azok a legtermészetesebb és legkoncentráltabb formában jutnak a szervezetünkbe.