Omega-6 és 9, az egészséges zsírok!
Az Omega-3 jótékony hatásai egyre közismertebbek, de nem szabad megfeledkezni az Omega-6-ról és 9-ről sem. Az Omega zsírsavak esszenciális zsírsavak, szervezetünk nem képes előállítani, mégis nagy szüksége van rá. Ezért a szükséges mennyiséget csak táplálékkiegészítőkkel, illetve az ilyen zsírsavakat tartalmazó ételekkel tudjuk biztosítani.
Csakhogy bármilyen kiegyensúlyozottan táplálkozik is az ember, Omega zsírsavakat nem sok élelmiszer tartalmaz, főleg a magyarokra jellemző étrend nem.
Tengeri halakban és élőlényekben található meg természetes formában, valamint olajos magvakban, a len és a kender olajában. Előbbiben az Omega-3 és 6, míg utóbbi az Omega-3, 6 és 9 zsírsavnak is kiváló forrása. Ezek itthon is könnyen beszerezhetők és azok is fogyaszthatják, akik nem eszik meg a halat. Fontos viszont, hogy hidegen sajtolt olajat vásároljunk, hőkezelés hatására ugyanis sok más értékes hatóanyaghoz hasonlóan roncsolódnak az esszenciális zsírsavak is.
Az Omega-3 jótékony hatásairól itt olvashat bővebben, de a másik kettő is fontos vegyület. Szívritmus és emésztési zavarokat, ízületi problémákat, hangulatingadozást, csökkent hormontermelést okoz az omega-6 hiánya, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az Omega-9 zsírsavak pedig erősítik az immunrendszert, segítik a vércukor egészséges szinten tartását, jótékonyan hatnak a szívre és az érrendszerre, nem utolsó sorban pedig optimális szinten tartják a koleszterint.