Padlizsán fogyókúrához és megelőzésre

A padlizsán remek antioxidáns, segíti az emésztést, védi a szívet és az érrendszert, szabályozza a vércukor szintjét, és kiváló kiegészítője a fogyókúrának. Nem mellesleg pedig oly sok módon elkészíthető, hogy gyakran visszatérő alapanyaga lehet bármilyen konyhának.

A padlizsánt korábban inkább csak a balkáni, mediterrán konyha kapcsán, távolról ismertük, ám az utóbbi néhány évtizedben hatalmas karriert futott be a magyar konyhákban is. Népszerűsége egyre nő, ma már nem feltétlenül a padlizsánkrémtől indul a lista, számtalan étel alapanyagaként napi szinten használjuk. A jó hír pedig, hogy előnyös beltartalma okán fogyasztása igencsak ajánlott.

A piacon augusztus végén, szeptember elején jelenik meg, vagyis mostanában érdemes beszerezni, tartósítására számos módszer létezik. A padlizsán gazdag C- és B-vitaminokban, folsavban, niacinban, pantoténsavban, illetve remek forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a foszfornak és a káliumnak. Összetevőinek köszönhetően a padlizsán:

  • remek antioxidáns, védi a sejteket és erősíti az immunrendszert;
  • segíti az emésztést;
  • védi a szív- és érrendszert;
  • csökkenti a rossz és növeli a jó koleszterin szintjét;
  • hatékonyan szabályozza a vércukor szintjét;
  • jótékonyan hat a memóriára;
  • hidratálja a bőrt, hozzájárul a haj egészségéhez.

Magas rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, és mivel igencsak szegényes kalóriákban, így a testsúlycsökkentést célul tűző diéták remek hozzávalója, sőt alapanyaga.