Petrezselyem: emésztésre, tisztításra
A petrezselyem nemcsak fűszer, de kiváló gyógynövény is: segíti az emésztést, tisztítja a szervezet, erősíti az immunrendszert, és még rovarcsípések kezelésére is alkalmas.
leveseink elmaradhatatlan alapanyaga. A növény zöldjét is használjuk ízesítésre, díszítésre, ételeinkbe főzzük és nyersen is fogyasztjuk. Lássuk most egy kevésbé ismert oldalát, a petrezselyem gyógyhatását.
A Földközi-tenger vidékéről származik, a rómaiak lakomák után, emésztésserkentőként alkalmazták. Gazdag A-, B-, C-, E és K-vitaminban, foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban, ezek mellett illetve illóolajai, flavonoidjai és a benne található nagy mennyiségű béta-karotin teszi még értékesebbé. A petrezselyem széles körben támogatja egészségünket:
- erősíti az immunrendszert;
- serkenti a vesék működését;
- vízhajtó hatású;
- javítja az emésztést, hozzájárul a puffadás megelőzéséhez;
- jótékonyan hat a vérnyomásra;
- szabályozza a vércukor szintjét.
A petrezselyem elrágva csökkenti a kellemetlen szájszagot, illetve külsőleg alkalmazva a enyhíti a bőr gyulladásait és a rovarcsípések okozta kellemetlen tüneteket. Ehhez vagy magával a petrezselyemmel, vagy a belőle készült főzettel kell bedörzsölni az érintett felületet.