"Pizzafűszer" az egészségért
Oros, ganos - hegy és élvezet. E két görög szóból ered az oregánó neve, magyarul szurokfűként ismert.
Elsősorban fűszerként tekintünk rá, pedig a gyógynövényként is megállja a helyét, elsősorban a leveléből és virágjából kinyert olaj révén.
Külsőleg alkalmazva pattanások, ajakherpesz, gombás fertőzések ellen alkalmazható egy erőteljes fenolnak, a kavrakolnak köszönhetően. Bőrbetegségek esetén a tusfürdőhöz is keverhetjük. Hatékonyan kezeli a lábgombát, az ótvart, tönkreteszi a gomba sejtfalát. Ajakherpesz esetén már akkor kezdje el kezelni vele az érintett felületet, amikor a herpesz még csak kialakulóban van.
Az oregánó olaj timolt is tartalmaz, ami ínybetegségek, fogfájás kezelésére alkalmas. Növeli a fehérvérsejtek aktivitását, erősíti az immunrendszert, hatékonyan kezeli a megfázásos tüneteket. Erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, de enyhíti az emésztési zavarokat, a tengeri betegséget, hasfájást és hasmenést, valamint a fejfájást.
Összetevői közt találhatók kiváló antioxidáns tulajdonságokkal bíró flavonoidok, amelyek segítik a sejtek védekezését a szabadgyökök ellen. Rozmaringsavat, szterolokat, A- és C-vitamint tartalmaz, és számos ásványi anyagot. Hatóanyagai pedig az olajban sokkal koncentráltabban jelennek meg, mintha fűszerként a növény friss vagy szárított formáját használnánk.