Rágcsáljon gyömbért!
A gyömbér ugyan nem vált a magyar konyha szerves részévé, de mindenhol kapható, az ára is megfizethető. Használjuk hát ki értékes tulajdonságait!
A Délkelet-Ázsiából származó fűszernövény gyöktörzsét használja a népi gyógyászat már az ókortól kezdve. Hatóanyagait főleg az illóolajok, a B6- és a C-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a foszfor, a kálium, a magnézium, a kén és a kalcium jelentik. Szélhajtóként és görcsoldóként elsősorban gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra ajánlott. Tengeri betegség, utazáskor érzett émelygés ellen is hatásos, de enyhíti a terhes nők hányingerét is.
Nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, a depressziót. Hozzájárul a szív és az érrendszer egészséges működéséhez, csökkenti a vérrögképződést, így gyömbér fogyasztásával csökkenthetjük a stroke és a szívbetegségek kockázatát. Jótékonyan hat a magas vérnyomásra és mérsékli a koleszterinszintet.
A jellegzetes ízért és illatért felelős illóolajok immunerősítő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatásúak. Ösztönzi a szervezet saját hőtermelését, gyorsítja a vérkeringést, miáltal természetes méregtelenítőként tekinthetünk rá. Influenzás időszakban kifejezetten ajánlott a gyömbér fogyasztása nyersen, ételízesítőként, tea vagy táplálékkiegészítő kapszula formájában egyaránt.