Remek tavaszindító gyógynövény a csalán
A csalán elűzi a tavaszi fáradtságot, élénkít, méregtelenít, tápanyagokkal látja el a szervezetet.
A hivatalos nevén nagy csalán talán a legelterjedtebb gyom- és gyógynövény, Európa és Magyarország minden szegletében megtalálható, jelenléte teljesen általános. A legtöbben nyilván onnan ismerjük, hogy „csíp”, pontosabban a növény minden részén megtalálható csalánszőrök érintésével hangyasav jut a bőrbe, ami fájdalmas, égető, viszkető érzést és apró kiütéseket okoz.
Márpedig a csalán nagyon sokoldalú, kiváló gyógynövény, lássuk most csupán azon tulajdonságait, amelyek segítenek a tavaszi revitalizációban. A csalán:
- vízhajtó, méregtelenítő hatású;
- hatékony vértisztító;
- a csalánlé felpezsdíti a kiválasztószerv-rendszert
- erősíti a szervezetet, támogatja az immunrendszert;
- élénkíti az idegrendszert;
- segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot.
A csalán külsőleg és belsőleg is alkalmazható, teaként, pakolásként, borogatásként, de akár ülőfürdőként vagy nedvét kipréselve is felhasználhatjuk. A konyhában is megállja a helyét, leveleiből főzeléket készíthetünk, friss, zsenge hajtásai pedig levesekbe, salátákba valók. Étkezési célra tavasszal, a zsenge leveleket és hajtásokat gyűjtik, gyógyászati célra érdemes megvárni a nyarat, a levelek teljes kifejlődését.