Rizsliszt, rizstej - mik ezek?
A rizsliszt szinte minden fronton képes kiváltani a búzalisztet, mint ahogyan a rizstej a tehéntej alternatívája lehet. Elsősorban táplálékallergiákkal, érzékenységgel küzdők, fogyókúrázók vagy az egészséges táplálkozás hívei számára jó választás.
A rizsliszt nem más, mint finomra őrölt rizspor, amit felhasználhatunk tésztákhoz, és alkalmazhatjuk sűrítőanyagként is, miként a búzalisztet. Készülhet fehér és barna rizsből is, alkalmas porhanyós, omlós tésztákhoz, palacsintához, krémlevesekhez, galuskához, süteményekhez, ám sütéshez általában más tésztákkal keverik.
Előnye, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, és ha rizsliszttel sütünk, nincs szükség tojásra. A boltokban kaphatók tisztán rizslisztek, és egyes tésztákhoz való, előre elkészített keverékek. Utóbbiak - és a lisztkeverékekből készült, gluténmentes száraztészták - a rizsliszt mellett általában kukoricakeményítőt, kukoricalisztet, burgonyapelyhet tartalmaznak.
A rizstej íze természetesen nem olyan, mint a tehéntejé, de nem tartalmaz tejcukrot, koleszterint, viszonylag alacsony a zsírtartalma. Találunk benne előnyös élettani hatású vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. Ezért főleg laktózérzékenyek, koleszteringondokkal küzdők és diétázók számára lehet a tehéntej alternatívája, ráadásul jobb az emészthetősége is.