Sárgarépa: segít átvészelni a telet

A sárgarépa számos bioaktív anyag viszonylag olcsó és egész télen hozzáférhető forrása. Párját ritkító módon egyes tulajdonságait a főzés csak erősíti.

A sárgarépa az Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok háziasított alfaja, egyik legfontosabb zöldségnövényünk, emellett kiváló forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és egyéb, élettanilag hasznos vegyületnek. A legfontosabbak a karotinok, főleg a répa színét is adó béta-karotin:

  • Erős antioxidáns, védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásával szemben, ezzel segíthet megelőzi a daganatos megbetegedéseket.
  • A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná, ami azért fontos, mert a "kész A-vitamint" túladagolhatjuk. Így viszont csak a szükséges mennyiségben képződik. 

A legtöbb zöldségfélével ellentétben a sárgarépa megfőzve hatékonyabb, mint nyersen. Ez azért van, mert vastag sejtfalai miatt a benne lévő béta-karotin mindössze 25 százalékban hasznosul. Ha azonban főzéssel megpuhítjuk a sejtfalakat, a szervezet számára a béta-karotin akár 50 százaléka is hozzáférhetővé válik. 

Gazdag C- és K-vitaminban, de nagyobb mennyiségben tartalmaz B1, B2, B6 és E vitamint is. Kalóriatartalma nagyon alacsony, rosttartalma viszont nagyon magas. Utóbbi okán nagyban segíti a belső szervek és az artériák tisztán tartását, csökkenti a keringési betegségek kockázatát. A répa fogyasztása jót tesz a bőrnek és hatékony immunerősítő. Az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket találunk benne.