Savanyú káposzta: a levében is vitamin!
Méregtelenít, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, segíti a fogyást és a méregtelenítést. Ráadásul nagyon finom.
A káposzta hasznos, egészséges, olcsó és állandó kísérőnk. Jó hír, hogy sem C-vitamintartalmát, sem más hasznos összetevőjét nem veszíti el savanyítás közben. A savanyú káposzta, de a leve is kalciumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot ás káliumot tartalmaz, a C-vitamin mellett B1-vitamin, karotin és niacin van benne.
A boltban kapható savanyú káposzták többsége gyorsérleléssel készült, ezeknél sokkal jobb a hagyományos eljárással, hosszú hetekig érlelt káposzta. A legkedvezőbb hatást nyersen fejti ki, de kis odafigyeléssel főzés után is sok értékes anyagot megtart. Akárcsak a sárgarépa, amelynek karotin tartalmához főzés után könnyebben juthat hozzá a szervezetünk.
Sok tejsavat tartalmaz. A tejsavbaktériumok (laktobaktériumok) fertőzések, stressz és antibiotikum-kúra után segítenek helyreállítani a bélrendszer baktériumainak egyensúlyát. Magas rosttartalmának köszönhetően segítenek megszabadulni a felesleges salakanyagoktól. Ami pedig a savanyú káposzta levét illeti: már napi egy deci elfogyasztása megsemmisíti a bélrendszerben a káros baktériumokat, tehermentesíti a májat és kiváló C-vitaminforrás.