Só, zsír és cukor - legyen jóban az ellenséggel!

E három összetevő az élet "sava-borsa", de legalábbis ezek adnak ízt ételeinknek. Talán ezért is visszük túlzásba annyira, hogy az már komolyan veszélyezteti az egészségünket, de most megmutatjuk a középutat.

Helyes táplálkozással mérhetetlenül sokat tehetünk egészségünkért, de ember legyen a talpán, aki manapság kiigazodik a sok módszer és tanács között. Ezen segít a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) kiadványa, az Okostányér. Ebben a szakértők közérthetően, adagra lebontva teszik meg ajánlásukat az egészséges étrend összeállítására, ráadásul a magyar szokásokhoz igazodva. Nézzük, mit javasolnak a három "közellenséggel", a sóval, a zsírral és a cukorral kapcsolatban.

A lényeg, hogy mindháromból a lehető legkevesebbet fogyasszuk, sőt az igazi az lenne, ha nem is jutna a szervezetünkbe hozzáadott cukrot tartalmazó étel vagy ital. De az életszerűség jegyében maradjunk annyiban, hogy vásárláskor mindig hasonlítsuk össze az azonos termékek só, cukor és zsírtartalmát, és végül azt tegyük a kosárba, amelyikben a legkevesebbet találjuk.

A só egy részét friss vagy szárított zöldfűszerekkel javasolják pótolni, és felhívják a figyelmet, hetente legfeljebb két alkalommal együnk édességet, desszertet. A zsírfogyasztást csökkenthetjük úgy, hogy nem eszünk minden nap olyan magas zsírtartalmú élelmiszereket, mint például a majonéz, kolbász, magas zsírtartalmú sajtok. Sütéshez-főzéshez pedig inkább növényi olajakat használjunk, illetve amikor lehet, inkább grillezzük, pároljuk, habarjuk az ételt. Az Okostányér nem tiltja kifejezetten a bő zsiradékban készült finomságokat, de figyelmeztet: csak alkalmanként fogyasszunk ilyesmit...

Korábban írtunk róla, mit ajánl még az MDOSZ:

a húsokkal, tejtermékekkel 

a gabonafélékkel 

a zöldségekkel és gyümölcsökkel 

Vonatkozó cikkeket fenti linkekre kattintva érheti el.