Sör vagy bor – melyik hizlal jobban?

Jön a nyár, egyre több fröccs és sör fogy, lássuk melyiket érdemes inkább fogyasztani, ha számítanak a kilók.

A sörhas szinte az összes európai nyelvben létező kifejezés és tökéletes bizonyítéka, hogy a sörfogyasztás összefüggést mutat az elhízással. A hvg.hu annak járt utána, valóban így van-e? A legfontosabb megállapítás pedig: aki nagyon sok sört iszik, az elhízik. De ha mértékkel kortyoljuk, azaz egy-két korsónál többet nem iszunk napi szinten, emellett egészségesen étkezünk és mozgunk, még jól is járhatunk.

Nézzük, mit tartalmaz a habzó ital:

  • 95 százaléka víz;
  • gabonaszármazékok;
  • szénhidrátok és élettanilag fontos ásványianyagok;
  • természetes alkohol;
  • B-vitaminok;


Ráadásul kedvező hatással van az emésztésre, a probléma az, hogy a sör étvágyat gerjeszt. Ilyenkor az ember rágcsálnivalók után nyúl, amelyek nagyban hozzájárulnak az elhízáshoz.

Magát az italt tekintve egy liternyi, öt százalékos alkoholtartalommal bíró sör 450 kilokalóriát tartalmaz. Ugyanannyit, mint másfél deci vörösbor. A tanulság? Bortól is nőhet a sörpocak, és inni csak mértékkel, a túlsúlytól pedig egészségünk érdekében meg kell szabadulni.