Süngomba agyra és gyomorra
Oroszlánsörény gombának is nevezik, a kínai népi gyógyászatban gyomor- és bélrendszeri panaszokra alkalmazzák, de javítja az agyi funkciókat is.
A süngomba a természetben viszonylag ritka, nyár végén, ősszel jelenik meg magasan a fákon. Kiváló húspótló és gyógyhatásai is ismertek, de megfelelő klinikai vizsgálatok híján egyelőre az értend-kiegészítők között van a helye. A Távol-Keleten gyomor- és bélrendszeri tünetek kezelésére alkalmazzák évszázadok óta, és európai, észak-amerikai kutatások is ezt látszanak alátámasztani.
A süngomba sokféle hatóanyagot tartalmaz, egyes molekulái gátolják a fonalféreg növekedését és antibakteriális hatással bírnak. Nemrég fedezték fel a rákos sejtekre gyakorolt mérgező hatását. A süngombából készült vizes kivonatok fent említett jótékony hatását az emésztőrendszeri problémákra oldható poliszaccharidjainak köszönhetjük.
Hatással van az idegrendszerre is az idegsejtek növekedési faktorának stimulálásával. Ez "Neuron Growth Factor" (NGF), ami főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában. A süngomba tehát javíthatja az agy funkcióit, lassítja öregedési folyamatát, így gátolja az időskori szenilitás és az Alzheimer kór kialakulását.