Sütési tippek inzulinrezisztenciával küzdőknek
Ha az inzulinrezisztencia (IR) nincs megfelelően kezelve, könnyen 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. De ez még nem jelenti azt, hogy hogy le kell mondani az édes ízekről – dietetikus ad sütési tippeket.
Ha valaki IR-rel küzd, még nem jelenti azt, hogy le kell mondania az édes ízekről, hiszen, ha odafigyel a mennyiségekre és arra, hogy milyen alapanyagokat, milyen módon használ fel, úgy nem jelenthet gondot ezeknek az ételeknek az elfogyasztása. Amire mindenképpen ügyelni kell az az, hogy figyeljen a napi szénhidrátbevitelre – mondja Vajdovich Dorottya, az Endokrinközpont dietetikusa.
Általánosságban
Továbbá a dietetikusok azt javasolják, hogy ha valaki néha-néha desszertet is választ, azt lehetőleg valamely étkezést követően fogyassza el, nem pedig önmagában, mivel akkor könnyebben megemelkedhet a vércukorszint. A desszert választásakor fontos az egészségtudatos étrend alapelveinek betartása, így ha van rá lehetőség, valamilyen könnyű gyümölcsös, esetleg túrós vagy olajos magvakkal kiegészített desszertet érdemes választani.
Vásárláskor minden esetben javasolt a termékek összetevőinek ellenőrzése, különösen az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes kész desszertek kiválasztásakor! Ezek ugyanis arányaiban gyakran több szénhidrátot tartalmaznak, mint a normál zsírtartalmú változatok. Éppen ezért, aki teheti, inkább maga készítse el ezeket az ételeket, hiszen akkor pontosan tudja, milyen összetevőket tartalmaznak és azok milyen mennyiségben vannak jelen.
Növényi olajok, mesterséges és természetes édesítők
A legtöbb sütemény egyik alapanyaga a vaj. Azonban válasszon körültekintően zsírforrást, mivel nem mindegy, mit is használ, ugyanis a „sima” vaj telített zsírtartalma igen magas, melyet jobb, ha az IR-rel küzdők mértékletesen alkalmaznak. Szerencsére vannak egyéb alternatívák is: használjon egészségesebb növényi zsírforrásokat, például olívaolajat, repceolajat vagy avokádóolajat, melyek a koleszterinszintre is jótékony hatást gyakorolnak. Ha olajat használ, vegye számításba, hogy más lehet végeredményben az étel textúrája, így előfordulhat, hogy némileg át kell alakítania a receptet.
Az egyik legfontosabb, amire IR-esként figyelni kell az, hogy a hozzáadott cukrot nagy mértékben kerülni kell Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ezentúl le kell mondania az édes ízekről, hiszen ma már számtalan édesítő alternatíva található a boltok polcain. Választhat mesterséges és természetes édesítőszereket is. Ez előbbiekre nézve nem bizonyított, hogy cukorbetegséget vagy daganatos megbetegedéseket okoznának, ugyanakkor a hosszútávú hatásai még nem ismertek.
Emellett igencsak hőérzékenyek, így veszíthetnek édes ízükből a sütésnél. Éppen ezért, ha sütőben süt, válasszon inkább természetes édesítőt (pl. xilit, strevia, eritrit). Ezeken kívül fokozhatja még az édes ízt gyümölcsökkel is (vigyázva azok gyorsabb felszívódására és szénhidrát tartalmukra).
Méz, lisztek és textúrák
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a helyzet a mézzel? A méz ugyanis fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaz. Sajnos azonban a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti,1 evőkanál méz körülbelül 12 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Néha persze beilleszthető az étkezésbe, ám akkor figyeljen arra, hogy legyenek mellette olyan összetevők (pl. rostforrás, fehérjeforrás vagy némi zsiradék), melyekkel lassíthatók a szénhidrátok felszívódása.
Inzulinrezisztenciánál a lisztek megfelelő választására is hangsúlyt kell fektetni. Ha finomlisztet használ, az adott étel szénhidráttartalmának felszívódása gyorsabb lesz, mintha magasabb rosttartalmú lisztből sütne. Éppen ezért használjon helyette vagy mellette teljes kiőrlésű lisztet, esetleg zabpehelylisztet vagy rozslisztet, amelyek lassabban felszívódó szénhidrátokat és rostokat is tartalmaznak.
Érdemes azonban tudni, hogy ekkor az étel kissé tömörebbé válik, (akárcsak a mandulalisztnél), kevésbé lesz könnyű az állaga, ami például sütemények esetén nem szerencsés. Ha lágy tésztát szeretne, akkor használjon a teljes kiőrlésű liszt mellett vagy helyett kókusz/csicseriborsó/zabpehelylisztet, esetleg tegyen hozzá pluszban sikért!