Szezámmag: apró, de nagyon hasznos
Kicsit az ízét, kicsit a külsejét adva otthoni vagy bolti péksütemények ma már elmaradhatatlan, megszokott "szürke egérkéje" a szezámmag. Pedig valódi ereje van, mutatjuk.
A szezám az indiai trópusokról származik, magja okán egyike az ember által először tenyésztésbe vont növényeknek. A szezámmag Indiában az örök élet szimbóluma volt, de gyorsan elterjedt Kínában, Japánban, Egyiptomban és a Mediterráneumban is. Térhódítását nyilván nem okolhatja egyedül indiai tisztelete: Hippokratész is többször megemlékezett a szezámmag gyógyító hatásáról, a rómaiak pedig mézzel keverve a férfierő növelésére használták.
A XXI. században viszont tények kellenek, és vannak is. Maga a mag rengeteg élettanilag értékes anyagot tartalmaz, amelyek a magból préselt olajban koncentráltan vannak jelen. A mag tömegének több mint felét kitevő olaj rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban. Az ásványi anyagok terén főleg a kalcium, a magnézium, foszfor, kálium és kálium gazdag forrása. E-, A-, B1- és B2- és D-vitamin is gazdagon található benne, ahogy értékes aminosavak, foszforsav és lecitin is.
Mire jó mindez? Csökkenti a koleszterinszintet, védi a szív-és érrendszert, nagy energiatartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás. Hozzájárul a csontok egészségéhez, segíthet megelőzni a csontritkulást. Hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, hasznos emésztési gondok, epebántalmak esetén, fehérjetartalmánál fogva pedig vegetáriánusok számára is értékes.