Szezonja van és roppant egészséges. Mi az?

A sütőtök, amit számos módon fogyaszthatunk, és méltán nevezhetjük narancssárga vitaminbombának.

A sütőtök Közép- és Dél-Amerikában honos, a spanyol hódítókkal érkezett Európába. Szinte minden talajon megél, és októberben érik. Akkor, amikor szervezetünk, immunrendszerünk megerősítésére igencsak szükség van értékes anyagaira. A népi gyógyászat a növény magjait húgyúti megbetegedések kezelésére használta, húsával pedig sebeket gyógyítottak eleink.

Ma már sokkal több előnyét ismerjük: olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása.

  • Bőségesen tartalmaz antioxidáns hatású béta-karotint, ez adja narancssárga színét. Ez az vegyület az A-vitamin előanyaga is, nélkülözhetetlen például a látás épségének megőrzésében. 
  • Az antioxidánsok felveszik a harcot a daganatos megbetegedésekért felelős, sejtkárosító szabadgyökökkel, támogatják a szív- és érrendszer egészségét. 
  • Nagyon gazdag C-vitaminban, ami ugye immunrendszer támogató hatása miatt az őszi, kora téli időszakban kiemelten fontos. 
  • A tök húsa alacsony kalóriatartalommal bír, ezért fogyókúra esetén is kiváló, vitaminokban gazdag ételnek számít.

A tök magjából préselt olaj magas arányban tartalmaz többek között telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és a prosztataproblémáktól óvó fitoszterolt. Egy szó, mint száz, a sütőtök szöröstül-bőrőstül maga az egészség.