Színes gyümölcsök védenek a naptól
Táplálkozásunk nemcsak a bőr minőségére van kihatással, de egyes élelmiszerek segítenek elkerülni a napégést, míg mások "gyógyítják" a bőrpírt.
Kánikulában nem ajánlott a szervezet megterhelése nehéz, zsíros ételekkel, ezen kívül még felesleges is, a nagy melegben ugyanis energiaigényünk jelentősen lecsökken - figyelmeztet Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem docense. Napközben ajánlott inkább salátát, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, gyümölcsöt, kefirt, sok zöldséggel megpakolt szendvicset fogyasztani. Ebédre grillezett, párolt csirkehúst, halat javasol a szakember.
A megfelelő táplálkozással hozzájárulhatunk bőrünk védelméhez is: a narancssárga, sötétzöld és piros zöldségek, gyümölcsök béta-karotin tartalmuknál fogva segítik a Napból érkező káros UV-sugarak kiszűrését. Vagyis például a paradicsom, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, brokkoli, kaliforniai paprika védi bőrünket napozás közben. Védi, de önmagában nem oltalmazza meg, így senki ne feküdjön ki napozni répát rágcsálva fényvédő krém használata nélkül!
Ha az ember mégis leég, a különböző napozás utáni és bőrnyugtató készítményeken túl az asztalon is talál gyógyírt fájdalmaira. A tej, tejtermékek, a tojás, a máj és az olajos halak lehetnek segítségünkre. A bennük található A-vitamin ugyanis segíti a bőr gyógyulását és újraképződését. Érdemes C-vitaminban gazdag friss gyümölcsöt, zöldséget is fogyasztani, ami a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képződéséhez szükséges.
Napozás közben nagy mennyiségben jönnek létre szervezetünkben szabadgyökök, ezek semlegesítésében az E-vitamin lehet segítségünkre, amelyet olajos magvakban, növényi olajokban, búzacsírában találunk természetes formában és nagyobb mennyiségben. A dietetikus kiemeli azt is, hogy a melegben nemcsak vizet, hanem jókora mennyiségű ásványi anyagot is veszítünk, ennek pótlására pedig legalább napi két, két és fél liter ásványvizet, gyümölcs- és zöldséglevet, cukormentes teát, limonádét javasol.