Tea nélkül üres a házi patika!
Ugyanazt a növényt forrázzuk a fekete és a zöld teában is, a különbség köztük sokkal kisebb, mint gondolnánk. Eloszlatunk egy tévhitet is.
A fekete és a zöld tea is ugyanarról a teacserjéről való, csak utóbbit nem erjesztik, és ezért kissé más. Maradjunk tehát egyelőre "a teánál", amelynek legfőbb előnye az emberi egészség szempontjából számos antioxidáns vegyülete, ezek közül is főleg a polifenol szerkezetű flavonoid vegyületek. Nem igaz, hogy ezeket csak a zöld tea tartalmazza, bár a feketében egy kicsivel kevesebb van.
Az antioxidánsok szerepe szervezetünkben, hogy gátolják a szabad gyökök káros hatásait, így sok kór, köztük a daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek. Emellett olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek megelőzik, vagy csökkentik a csontritkulást. Kísérletek bizonyították, hogy a teafogyasztás csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét, és a szívinfarktus kockázata is 11 százalékkal kisebb azoknál, akik rendszeresen, napi három alkalommal teáztak.
Mindezen jótékony hatású anyagokból a zöld tea kissé többet tartalmaz, mint fekete társa, ráadásul kevesebb koffein található benne. Bizonyított testsúlycsökkentő hatása is, miközben csökkenti a koleszterinszintet és antidiabetikus hatása van. Fogyókúra mellé és cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott. Egy szó, mint száz, ha már választhatunk, igyunk zöld teát, és az étrendkiegészítők között is érdemes átnézni a zöld teából készült termékeket.