Tegyen a puffadás ellen!
Karácsonyi lakomákra gondolva sokakban a puffadás, kellemetlen "teltségérzet" sejlik fel rossz emlékként. Segítünk!
A puffadást a belekben jelenlévő gázok okozzák, felszaporodásukat több tényező okozhatja. Egyesek evés-ivás közben sok levegőt nyelnek, de a rágógumizás is járhat "levegőnyeléssel". A bakteriális erjedés során is gázok keletkeznek beleinkben, magas cellulóztartalmú ételek fogyasztása esetén még teljesen egészséges emberek is megérzik. Szénsavas italok és például székrekedés is állhatnak a háttérben.
A hosszabban fennálló tünetekkel első körben mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni, mert számos, akár komoly betegséget jelezhet. Általánosságban elmondható, hogy étkezés után 3-4 böfögés, illetve napi 6-20 szellentés - akármilyen kellemetlen is tud lenni - még teljesen normális.
Enyhe, alkalmi panaszok csökkentésére alkalmazhatunk például speciálisan erre készített teakeverékeket. Természetes szélhajtó emésztést serkentő tulajdonságokkal bír a boróka bogyója. Az édeskömény görcsoldó, szélhajtó és puffadásgátló hatásával segít. Hatékony a kamilla, az ezerjófű és a gyömbér, illetve az ezeket tartalmazó keverékek.
Életmódunkkal is hozzájárulhatunk a kellemetlen tünetek oldásához. Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, együnk rendszeresen, és adjuk meg a módját is, ne csak bekapkodjunk néhány falatot. Naponta igyunk 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg vizet, szénsavmentes ásványvizet.